Virtaa vertaisuudesta

Kategoria: Vertaisten verkko | 0

Erityislapsen syntyessä, lapsen sairastuessa tai vammautuessa moni perhe kokee jäävänsä yksin. Ystävät ja sukulaiset eivät välttämättä tiedä, mitä sanoa tai tehdä heillekin uudessa tilanteessa. Moni ystävälliseksi ja kannustavaksi tarkoitettu lausahdus muuttuu kömpelöksi tölväisyksi, vähättelyksi tai jopa solvaukseksi. ”Ainahan vauvat valvottaa.” ”On meilläkin ollut tänä syksynä monta korvatulehdusta.” ”Kyllä se siitä parin vuoden kuluttua helpottaa.” Onhan näitä.

Silloin, kun tuntuu, että kukaan ei ymmärrä, on upeaa, jos löytää jonkun, joka lilluu samoissa nesteissä. Toinen erityislapsen vanhempi, vertainen, ymmärtää puolesta sanasta. ”Väsyttää” ei välttämättä tarkoita sitä, että menipäs eilen pitkään Netflixin kanssa, vaan totaalista uupumusta kolmannen valituskierroksen jälkeen siihen, että vieläkään ei saa lapselleen tarvittavia tukitoimia.

Leijonaemoilla on kuukausittain kokoontuvia vertaistukiryhmiä lähes 30 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Ryhmät ovat maksuttomia sekä avoimia kaikille erityislasten vanhemmille – jäsenyyttä tai lasten diagnooseja ei kysellä. Osa ryhmistä toivoo kuitenkin ilmoittautumisia etukäteen esim. tarjoilujen järjestämiseksi.

Leijonaemojen vertaispäivissä ja -viikonlopuissa saa hieman pidemmän hengähdystauon arjesta. Eri teemojen ympärille rakennettujen tapahtumien punaisena lankana on vertaistuki. Näistä tapahtumista peritään omavastuumaksu, jolla katetaan ruokailu- ja majoituskuluja.

Vertaistuki on usein vastavuoroista – antaessaan saa. Jollain tapaamiskerralla voi kuitenkin olla sellainen tilanne, että itsellä on takki aivan tyhjänä, eikä koe itse pystyvänsä tukemaan muita. Se on aivan sallittua. Jonain toisena kertana voivat osat olla toisin päin.

Vertaistuesta voi saada juuri sitä, mitä kulloiseenkin elämäntilanteeseensa tarvitsee. Tarvitsetko sinä tänä syksynä toivoa, muutosta, aikaa, kärsivällisyyttä, rakkautta, voimaa, rauhaa, ymmärrystä, intohimoa, vapautta, anteeksiantoa, motivaatiota, kiltteyttä vai lepoa? Kaikkea tätä ja paljon muuta on tarjolla Leijonaemojen toiminnassa.

Voit tulostaa tästä sopivalle ilmoitustaululle vietäväksi Leijonaemojen syystsemppitoivotuksen. Ilmoituksen kulman qr-koodin kautta pääsee tutustumaan Leijonaemojen tapahtumiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *