Vapaaehtoisuuden monet mahdollisuudet

posted in: Vertaisten verkko | 1

Mielestäni jokaisen pitäisi tehdä vapaaehtoistyötä. Ei aina eikä kaikissa elämäntilanteissa, mutta uskon, että jokaisen meistä elämään mahtuisi jaksoja, jolloin olisi tilaa myös vapaaehtoistyölle: toisten ihmisten, luonnon tai vaikka kulttuurin tukemiselle. Vapaaehtoistyö voi olla hyvin moninaista ja uskon, että jokaiselle löytyy se oma tapa osallistua.

Tärkeintä on varmasti löytää se kohde, joka saa oman sydämen sykkimään. Pelkkä oikea asia tai aate ei kuitenkaan aina riitä, vaan on löydettävä porukka, tiimi, joka antaa enemmän kuin ottaa.

Aika on monesti rahaakin kalliimpaa, ja siksi on tärkeää miettiä, mihin haluaa aikansa käyttää.

Vapaaehtoistyö voi olla loistava portti kohti oikeaa työelämää. Jos on ollut pitkään perhevapailla, omaishoitajana tai vaikka työttömänä, antaa vapaaehtoistyö mahdollisuuden testata omia voimavarojaan, luoda kontakteja ja osoittaa työnantajille aktiivisuutta. Näin on käynyt itselleni moneen kertaan: olen tehnyt vapaaehtoisena töitä mm. Leijonaemoissa ja lapseni diagnoosiyhdistyksessä, ja molemmat tehtävät ovat poikineet monin verroin hyvää. Olen päässyt osoittamaan asiantuntijuuttani ja aktiivisuuttani, joka myöhemmin on toiminut ponnahduslautana moneen muuhun.

Toisaalta vapaaehtoistyö voi toimia erinomaisena vastapallona työelämälle. Kuinka moni meistä huokaileekaan, että haluaisi tehdä työtä, jolla on oikeasti merkitys? Aina se ei ole mahdollista, mutta merkitystä voi hakea myös palkkatyön ulkopuolelta vapaaehtoishommista.

Vapaaehtoistyö tuo yhteen ihmisiä, joilla on samankaltaisia arvoja. On hyvin todennäköistä, että luontoa suojelemassa on samanmielisiä ihmisiä ja että erityislasten vanhempia tukee sellainen joukko, jolla on takanaan yhteisiä kokemuksia: huolia, pelkoja, erityistä vanhemmuutta. Itse olen saanut vapaaehtoistyön kautta valtavan määrän uusia ihmissuhteita elämääni: osasta on tullut jopa ihan sydänystäviä, joille voi jakaa kaikki elämän huolet ja murheet. Aloitettuani vapaaehtoistyöt en ole koskaan kokenut yksinäisyyttä tai ulkopuolisuuden tunnetta: vapaaehtoisryhmä on aina olemassa, minulla on siellä ”kollegoita”, joilta saa apua ja tukea tarvittaessa.

Moni miettii, ettei ole aikaa vapaaehtoistyölle. Uskaltaisin väittää, että aikaa kyllä löytyy, jos sitä uskaltaa ottaa. Lapset pärjäävät hetken hoitajan kanssa tai omat päivärutiinit voivat joustaa – jos niiden haluaa joustavan. Tässä tärkeintä on muistaa se, että jos pelkkä ajatuskin vapaaehtoistyön sälyttämisestä kalenteriin saa kaikki ihokarvat pystyyn, ei nyt ehkä ole sen aika.  Vapaaehtoistyöhön ei tarvitse käyttää satoja tunteja aikaa: joskus riittää tunti silloin, toinen tällöin. Tässä on kyllä paikka pienelle varoituksen sanalle: joskus pikkurillin antaja todella menettää koko käden, ja homma tempaisee mukanaan. On siis muistettava myös pitää omista rajoistaan kiinni, ja vapaaehtoistyön tekijänkin sanavarastoon saa kuulua sana ”ei”.

Vapaaehtoisena toimiminen on hauskaa. Se on oma valinta itselle tärkeiden asioiden hyväksi ja vapaaehtoistyön tekemisen jälkeen olo on hyvä ja merkityksellinen. Haluan kuitenkin myös tuoda esille sen, että vaikka kyse on vapaaehtoisuudesta, vaatii sekin sitoutumista ja sovitusta kiinnipitämistä. Avun saajalle tai tapahtumaan osallistujalle on tärkeää, että suunnitellut asiat toteutuvat.

Leijonaemoissa vapaaehtoistyötä voi tehdä todella monella eri tavalla. Yhdistyksen hallitus koostuu vapaaehtoisista jäsenistä, jotka ovat motivoituneita kehittämään yhdistyksen toimintaa. Hallitustoiminta vaatii aikaa ja sitoutumista, mutta se myös antaa näköalapaikan suomalaisen yhdistyskentän huipulle. Leijonapartion vapaaehtoiseksi on tervetullut kuka vaan, joka on valmis auttamaan vaikkapa kaupassakäynnissä, lastenhoidossa, siivouksessa tai hakemusten täyttämisessä. Leijonapartio on hyvä tapa aloittaa vapaaehtoistyöt. Vapaaehtoiset vertaisohjaajat ovat Leijonaemojen toiminnan kivijalka, ja heille tarjotaan myös maksutonta koulutusta sekä työnohjausta. Vapaaehtoisena voi toimia myös bloggaamalla, somettamalla tai auttamalla varainhankinnassa. Mikä olisi sinun juttusi?

Tervetuloa mukaan Leijonaemojen toimintaan!

Pia Lemmetty
toiminnanjohtaja

PS. Syksyllä 2020 järjestämme uusien vapaaehtoisten koulutuksen verkossa. Jos vapaaehtoistoiminta alkoi houkutella, lue lisää ja ilmoittaudu!

  1. Matti Hokkanen

    Totta Puhutaan ja voisi myös olla Mainio Vapaaehtoistyö Talkkarina Toimiminen Kiinteistössä, jossa Keskuslämmitystä, käytetään Pääasiassa Puilla ja vain, jos ei Saada Puiden Lisäämiseen Apua, kun Pitäisi Reissuun Lähteä pidemmäksiaikaa, Käynnistetään siksiaikaa esim. Öljypoltin, jonka Käyttö, eli öljy, Maksaa, kun taas ne Puut, voivat hyvinkin olla Täysin Ilmaisia, jos on vielä Omaa Metsääkin. Työstä, voisi olla Tyytyväinen ihan Erityisryhmäläinenkin, kun vielä ehkä *Saisi Palkaksi jonkunlaisen Ylöspidon ja myös Asunnottomalle, voisi tälläkeinoin, Löytyä Kattokin Pään Päälle, kunhan ne Puut, lisätään Keskuslämmityksen Tulipesään, vähintään sen Kerran Vuorokaudessa, niin pysyypähän Suihkuvedetkin Lämpimänä, Saunassanauttimisen “säestyksellä!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *