Tavataan verkossa

posted in: Vertaisten verkko | 1

Leijonaemojen vertaistuki siirtyi tänä keväänä rytinällä verkkoon, kuten moni muukin asia ja palvelu koko maailmassa. Meillä ei ollut valmiita järjestelmiä verkkovertaistuen varalle, joten ratkaisuja on jouduttu kehittämään lennossa. Tavoitteenamme on ollut luoda verkkoon samanlainen turvallinen ja luottamuksellinen tila ja ilmapiiri, joka vallitsee Leijonaemojen toiminnassa kasvokkainkin. Verkossa toimimme Hyväkysymys.fi-palvelun chateissa, Teamsin videotapaamisissa sekä sosiaalisessa mediassa.

Tähän saakka Teams-verkkoryhmämme ovat olleet ”jatkoa” jo toimiville paikallisryhmillemme, joiden tapaamiset loppuivat kuin seinään maaliskuussa korona-pandemian aiheuttamien rajoitusten takia. Monet ryhmät kokivat tärkeäksi tämän mahdollisuuden jatkaa tutun porukan tapaamisia myös kevään tapaamisrajoitusten aikana. Monessa erityislapsiperheessä ei pariin kuukauteen tavattu ketään ulkopuolista, kun suojeltiin riskiryhmään kuuluvia perheenjäseniä. Videotapaamiset sukulaisten, ystävien ja tutun vertaistukiryhmän kanssa ovat tuoneet tunteen, että sittenkään ei olla jääty aivan yksin.

Huomasimme, että verkkotapaamisiin osallistui useita sellaisiakin, jotka eivät ole usein tai lainkaan osallistuneet kasvokkaisiin tapaamisiin. Monessa erityislapsiperheessä kotoa lähteminen voi olla haaste lapsen infektioriskin, hoidon vaativuuden, perheen aikataulujen tai ihan vaan elämän yllätyksellisyyden takia. Verkkoryhmään osallistuessa aikaa ei kulu matkoihin. Jos tapaamisen aikana kotona tapahtuu jotain yllättävää, tapaamisesta on helppo poistua auttamaan.

Perinteisessä vertaisryhmässä asetumme yleensä istumaan rinkiin ilman pöytiä. Näin jokainen osallistuja näkee toisensa tasa-arvoisesti, vertaisina, eikä kukaan voi piiloutua pöydän taakse. Verkossa tavatessa tätä avoimuutta ja tasa-arvoisuutta voi vastata se, että ainakin tapaamisen alussa esittäytymis- ja kuulumiskierroksen aikana jokainen osallistuja pitää kameran päällä. Näin saadaan jokaiselle osallistujalle kasvot, kun muuten tunnetaan vain etunimellä tai videotapaamisessa nimikirjainpallerona. Videoyhteydellä vahvistuu myös läsnäolon tunne. Erään tutkimuksen mukaan katsekontakti videon välityksellä tuottaa lähes samanlaisia tunnereaktioita kuin tapaisi ihmisen oikeasti. Käytännössä kuitenkin on huomattu, että monella verkkoyhteys voi alkaa pätkiä ja kuva pikselöityä kuvayhteyden ollessa päällä, joten se ei aina ole mahdollista koko tapaamisen ajaksi.

Leijonaemojen vertaisryhmissä yhtenä peruselementtinä on keittää kahvit ja teet osallistujille. Verkkotapaamisissa emme ole vielä keksineet, miten tarjoaisimme kupin kuumaa. Siitä, ja monesta muustakin syystä olemme ehdottomasti palaamassa rajoitusten päättyessä myös kasvokkaisten vertaistapaamisten järjestämiseen. Olemme nyt kuitenkin konkreettisesti nähneet, miten arvokasta myös verkkovertaistuki on, joten se jää pysyvästi yhdeksi toimintamuodoksemme.

Kevään aikana on kuultu monista verkkotapaamisten tietoturvariskeistä. Leijonaemoissa olemme pyrkineet taklaamaan näitä haasteita siten, että verkkotapaamisiin ilmoittaudutaan etukäteen ja niihin pääsee osallistumaan vain henkilökohtaisen linkin kautta. Olemmekin onnistuneet luomaan tapaamisiin avoimen ja turvallisen ilmapiirin, jossa osallistujien on ollut helppo jakaa kokemuksiaan. Suuri kiitos tästä kuuluu myös upeille vapaaehtoisille vertaisohjaajille. On ollut mahtavaa huomata, miten taitavasti he ovat siirtäneet ryhmänohjausosaamisensa perinteisestä ryhmästä verkkoon. Vapaaehtoisissa todellakin on voimaa!

Verkkotapaamisten ei tarvitse olla paikkaan sidottuja, vaan verkon välityksellä vertaistukea voi löytää toiselta puolen Suomea – tai vaikka maailmaa. Käynnistämme syksyllä oman vertaistukiryhmän niille erityislasten vanhemmille, joiden on syystä tai toisesta vaikeaa tai mahdotonta osallistua kasvokkaisiin vertaisryhmiin. Vaikka Leijonaemojen vertaisryhmät toimivat avoimen ryhmän periaatteella, eli uudet osallistujat ovat aina tervetulleita mukaan, tämä uusi verkkovertaisryhmä toteutetaan suljettuna ryhmänä niin, että siihen ilmoittaudutaan etukäteen ja osallistujamäärä on rajoitettu. Näin toimimalla pienennämme verkossa toimimiseen liittyviä tietoturvariskejä.

Teams-verkkotapaamisten rinnalla meillä olemme aloittaneet kevään aikana myös vertaischatit. Chatiin voi osallistua täysin anonyymisti, joten myös aroista ja henkilökohtaisista aiheista voi olla helpompaa jutella sen kautta. Kevään ja kesän aikana chatimme ovat olleet teemattomia, avoimia vertaischateja. Syyskaudella starttaamme näiden yleisten chatien rinnalle teemachatit, joissa pureudutaan kuukausittain vaihtuvien teemojen tiimoilta erilaisiin aiheisiin.

Olemme iloisia siitä, että olemme poikkeusoloissa onnistuneet kehittämään sellaisia toimintamalleja, joilla tavoitamme uusia osallistujia. Saatujen kokemusten kautta kehitämme näitä malleja edelleen. Nämä toimintamallit tulevat täydentämään Leijonaemojen vahvaa vertaistukea. Vaikka tänä keväänä olemme panostaneet vahvasti verkkotoimintaan, haluamme mahdollisimman pian palata myös fyysisiin tapaamisiin, joissa voimme halata ja olla yhdessä.

  1. Matti Hokkanen

    Hyvä, että Toimii ja Tutkikaa myös, kuinka Toimisi Teknisesti myös jopa Täysin Sokeille Vanhemmille, niin Parasta Tulee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *