Sääntöuudistuksia Facebook-ryhmään

Kategoria: Vertaisten verkko | 1

Aika ajoin on syytä tarkastella toiminnassa noudatettavia sääntöjä. Vuoden alussa halusimme päivittää Leijonaemojen jäsenten Facebook-ryhmän säännöt. Teimme kyselyn, jossa jäsenet saivat kertoa mielipiteensä niistä asioista, joista saamme eniten palautetta.

Nimikäytäntö joustavammaksi

Ryhmä on tarkoitettu Leijonaemojen jäsenille ja tähän saakka edellytyksenä on ollut, että ryhmään voi kuulua vain oikealla nimellä. Monet kuitenkin ovat Facebookissa jollain muulla nimellä erilaisista syistä. 22 % kyselyyn vastanneista halusi, että oikeaa nimeä edellytetään jatkossakin. Kuitenkin 76 % oli sitä mieltä, että muukin nimi olisi hyväksyttävissä. Suurin osa näistä vastaajista edellytti, että ryhmän jäsenten on kuitenkin oltava ylläpitäjien tunnistettavissa – käytännössä näin on oltava siksikin, että voimme tarkistaa Leijonaemot ry:n jäsenyyden.

Koska haluamme ryhmän ylläpidossa noudattaa sen jäsenten toiveita, jatkossa ryhmään voi kuulua myös muulla kuin oikealla nimellä. Oikea nimi on kuitenkin kerrottava ylläpidolle liittymispyynnön yhteydessä. Heti hyväksymisen jälkeen on kirjoitettava ryhmään esittely, jossa kertoo ryhmän jäsenille oikean nimensä.

Tiedämme, että tämä päätös jakaa voimakkaasti mielipiteitä ja olemme lukeneet tarkasti perusteluita kummaltakin puolelta. Kyselyn tulos on kuitenkin selkeä ja Leijonaemoissa haluamme noudattaa demokraattista päätöksentekoa.

Hyvä henki ja meininki

Kielenkäyttö ja käytös ryhmässä on koettu pääosin hyvänä. Vain 6 % vastaajista on kokenut ryhmässä jotain häiritsevää, kuten vähättelyä tai hiljentämistä, kiroilua tai spämmäystä. Ryhmässä, kuten muussakin Leijonaemojen toiminnassa, noudatetaan Leijonaemojen 10 kultaista sääntöä, jotka ovat perustana sallivalle ja kunnioittavalle ilmapiirille.

Ryhmässä toivottiin nähtäväksi enemmän mainoksia Leijonaemojen tapahtumista. Tässä lupaamme parantaa heti, kun tapahtumia taas saa järjestää normaalimpaan tahtiin! Muiden järjestöjen tapahtumamainontaa, yritysten mainontaa, kutsuja opinnäytetyötutkimuksiin sekä ryhmäläisten omien blogien ja nettisivujen markkinointia monet halusivat nähdä, mutta näitä monet myös karsastivat. Näitä tulee varmasti olemaan jatkossakin, mutta seuraamme tilannetta ja pyritään pitämään määrä sellaisena, että ryhmän päätarkoitus, vertaistuki, olisi suurimmassa roolissa.

Tämän edistämiseksi ryhmässä jaettaviin linkkeihin tulee jatkossa kirjoittaa saateteksti, jossa kerrotaan, miksi juuri tämä linkki kannattaa jakaa juuri Leijonaemojen ryhmässä – mikä on sen merkitys ryhmän jäsenille.

Ryhmän ylläpitoon oli tyytyväisiä 52 % vastaajista. Moni kuitenkin toivoi ylläpidolta aktiivisempaa keskustelujen avaamista ja niihin osallistumista. Lupaamme tsempata myös tässä! Kyselyssä sai myös ilmoittaa kiinnostuksensa ryhmän ylläpidossa toimimiseen. Kiinnostuneisiin on oltu jo yhteydessä, ja pian saamme toivottavasti vahvistusta ylläpitotiimiin vapaaehtoisista!

Vertaistuki kannattelee

Kaiken kaikkiaan ryhmä koettiin tärkeäksi vertaistuen muodoksi. Moni toivoi aktiivisempaa keskustelua – ylläpito voi tehdä tähän oman osansa, mutta ryhmä on juuri niin aktiivinen kuin sen jäsenet. Yli tuhannen jäsenen ryhmässä monella voi olla korkea kynnys osallistua keskusteluun, mutta yritetään pitää ryhmä turvallisena ja luottamuksellisena, niin sen suuruus voidaan kääntää voimavaraksi!

Esitettiin myös toive siitä, että ryhmään voisi liittyä, vaikka ei olisikaan Leijonaemojen jäsen. Tähän käytäntöön ei ole tulossa muutosta. Ryhmä on Leijonaemojen jäsenetu ja sen turvallisuus perustuu osaltaan siihen, että ryhmän jäsenet ovat tunnistettavissa. Facebook ja muu netti on pullollaan muita vertaisryhmiä, joihin voi liittyä vapaammin. Toivomme, että jokainen löytää itselleen sopivan paikan. 15 €:n vuosittaisella jäsenmaksulla saa paljon muutakin ja tämä ryhmä on vain yksi pieni lisäetu.

Leijonaemot-Facebook-ryhmän säännöt 12.3.2021 alkaen

Ryhmä on suljettu ja jäsenyyttä voivat hakea Leijonaemot ry:n jäsenet. Jäsenyys tarkistetaan ennen ryhmään hyväksymistä. Liittyä voi osoitteessa https://leijonaemot.fi/liity-jaseneksi/.

Jos olet Facebookissa eri nimellä kuin Leijonaemot ry:n jäsenrekisterissä, ilmoita ylläpidolle oikea nimesi liittymispyynnön yhteydessä. Tällöin sinun tulee myös kirjoittaa ryhmään esittelyviesti, jossa kerrot oikean nimesi.

Leijonaemot-Facebook-ryhmän tarkoituksena on toimia vertaistukena erityislasten vanhemmille yli lasten diagnoosirajojen. Leijonaemot-ryhmän jäsenet sitoutuvat noudattamaan ryhmän sääntöjä sekä Leijonaemojen 10 kultaista sääntöä. https://leijonaemot.fi/yhdistys/leijonaemojen-10-kultaista-saantoa/.

Käytä asiallista kieltä. Kannusta, älä arvostele. Voit kirjoittaa omista tunteistasi ja kokemuksistasi ja jakaa tietoa omasta elämäntilanteestasi. Et voi kertoa ryhmässä muiden perheiden asioita. Mieti aina viestiä kirjoittaessasi, miltä sen lukeminen tuntuu. Tarkoitus on, että ryhmässä kirjoittelu voimaannuttaa ja jättää hyvän mielen.

Ketjukirjeet, vitsit, reseptilääkkeiden välitys/myynti/osto sekä kuvakaappausten jakaminen maksumuurien takana olevista artikkeleista on kielletty. Ethän myöskään spämmää! Jos jaat ryhmässä linkin, kirjoita saatteeksi, miksi koet linkin hyödylliseksi muille ryhmäläisille.

Ylläpitäjiä ei saa estää/blokata, sillä tällöin ylläpitäjät eivät pääse osallistumaan kaikkiin keskusteluihin. Jos ylläpitäjä on blokattu, on ylläpitäjällä oikeus poistaa kyseinen blokkauksen tehnyt ryhmästä ilman varoitusta.

Viestit ja jäsenet, jotka eivät noudata tätä ohjeistusta, poistetaan ryhmästä. Poistetut jäsenet voivat hakea jäsenyyttä uudestaan 3 kk kuluttua poistosta. Uudelleenliittyminen evätään pysyvästi, jos jäsen rikkoo ryhmän sääntöjä toistuvasti.

Leijonaemot ry ei vastaa Facebookin mahdollisista muutoksista tulevaisuudessa (esim. ryhmän jäsenten tai kirjoitusten julkisuusasetusten muuttumisesta).

  1. Matti Hokkanen

    Kiitos näistä ja olenkin näitä joskus Pohtinut, mutta en sitten vain, ole Tullut Etsineeksi Tietoja, mutta Pitää myös joskus, Lukea ne 10 Kultaista Sääntöä, eli Hyvä, kun Tehdään Aika-Ajoin Kyselyjä, niin Tiedetään, missä kulloinkin mennään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *