Halauspäivä – tänään vai joka päivä?

Kategoria: Vertaisten verkko | 0

Tuntoaisti on tärkein aistimme. Se kehittyy ihmisalkiossa ensimmäisenä ja sammuu viimeisenä. Kosketus on tärkeää lapsen kehittymiselle ja kasvulle. Moni vanhus reagoi kosketukseen, vaikka muuten olisi jo vaipunut omaan maailmaansa.

Halaamisella on todettu olevan paljon hyviä vaikutuksia. Halaus – ja ylipäänsä hyväksyvä koskettaminen – parantaa erityisesti lasten itseluottamusta ja turvallisuudentunnetta, mutta myös aikuisten mielialaa se parantaa lisäämällä mielihyvähormoni dopamiinin eritystä.

Halaus vahvistaa ihmissuhteita ja lisää sanatonta kommunikaatiota. Halauksella voi ilmaista mielihyvää ja onnellisuutta, mutta halauksella voi myös lohduttaa ja tukea toista vaikealla hetkellä. Joskus halaus tai kosketus voi laukaista patoutuneita tunteita.

Joillekin halaaminen voi olla liikaa. Silloinkin olisi hyvä löytää itselle sopivia koskettamisen tapoja. Kädestä pitäminen, hieronta tai vaikka toisen hiusten harjaaminen voivat olla helpompia tapoja koskettaa ja osoittaa läheisyyttä.

Takavuosien tv-ohjelmassa Frank Pappa sanoi: ”kosketelkaa toisianne”. Ainakin tänään halauspäivänä kannattaa noudattaa tätä ohjetta.

https://www.daysoftheyear.com/days/hugging-day/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *