Vaalipaneeli: kenenkään ei pitäisi joutua selviytymään yksin

posted in: Vaalit2023 | 0

Kirjoittaja:
Pia Lemmetty
toiminnanjohtaja
Leijonaemot ry

Leijonaemot ry emännöi eduskuntavaalipaneelin, joka striimattiin livenä ja jonka tallenne on katsottavissa yhdistyksen verkkosivuilla aina vaaleihin saakka.

Vaalipaneeliin osallistui edustaja jokaisesta nykyisestä eduskuntapuolueesta ja minulla oli kunnia juontaa paneeli. Kysymykset olimme saaneet jäsenistöltämme etukäteen, sekä myös paneelin aikana oli mahdollisuus esittää kysymyksiä chatin kautta.

Panelisteista kaikilla oli joko omakohtainen tai ammatillinen kytkös elämään erityislapsien kanssa. Vaikka kyseessä oli vaaleihin liittyvä keskustelu, jäi minulle vahvasti mielikuva, että jokainen osallistuja halusi aidosti parantaa erityislapsiperheiden asemaa. Turha byrokratia ja ”luukulta toiselle juokseminen” tunnistettiin haasteeksi, johon halutaan vaikuttaa.

Tietoa, koulutusta ja resursseja lisäämällä voitaisiin välttyä useilta ongelmilta. Monen keskusteluaiheen yhteydessä nousi esiin vahva ajatus siitä, että jokainen erityislapsen vanhempi tarvitsisi sellaisen tukihenkilön tai neuvonantajan, jolta saisi tarvittavat tiedot ja neuvot sekä myös henkistä tukea – usein kun ystävät tai lähipiiri ei vaikeassa tilanteessa oikein pysty tai osaa oikeanlaista tukea tarjota. Myös henkilökohtainen budjetti nousi esiin keskusteluissa, ja osa edustajista oli vahvasti sen kannalla. Mitä sinä olet asiasta mieltä?

Erityislapsen vanhemmuuden ja työnteon yhdistäminen puhutti, ja moni panelisteista sanoikin tämän olevan yksi lempiaiheistaan. Keskusteltiin, että tällä hallituskaudella uudistuksena tullut omaishoitajien viiden päivän vapaa on askel oikeaan suuntaan, mutta palkattomana se ei kaikille ole mahdollinen. Tärkeää olisi, että myös erityislapsen vanhempia työllistäviä yrityksiä tuettaisiin, jolloin työnteko säilyisi kannattavana eikä erityislasten vanhempia syrjittäisi työelämässä. Panelistit allekirjoittivat sen näkemyksen, jota itse aina haluan tuoda esiin: työnteon pitäisi olla jokaisen oikeus ja sen pitäisi olla kannattavaa kaikissa elämäntilanteissa!

Stea-rahoitteisen yhdistyksen edustajana halusin kysyä myös järjestöjen rahoituksesta tulevaisuudessa. Jokainen panelistimme koki, että Leijonaemot tekee tärkeää työtä ja että yhdistyksellä on tärkeä rooli Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Vaikka järjestöjen rahoitusta tarkasteltaisiin jatkossa entistä kriittisemmin, selvä on, että Leijonaemojen kaltaisilla yhdistyksillä on korvaamaton merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa. Sekä meidän että muiden vastaavien yhdistysten ammattimaisesti organisoitu ja hyvin johdettu toiminta vähentää kuormitusta julkiselta sektorilta ja parantaa kohderyhmänsä elämänlaatua, joten rahoitus on turvattava jatkossakin.

Jos haluat katsoa koko paneelikeskustelun, näet sen täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *