Erityistä tukea tarvitsevat lapset ja lastensuojelu

posted in: Vaalit2023 | 0

Kirjoittaja:
Susanna Airola
Johtava sosiaalityöntekijä,
valtiotieteiden maisteri,
teologian maisteri, pappi
Eduskuntavaaliehdokas Helsingistä (Vihreät)
56 vuotta

Toimin johtavana sosiaalityöntekijänä Nuorisoasemalla Helsingissä. Aikaisemmin toimin sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa. Lastensuojelun sosiaalityöntekijän asiakas- ja asiantuntijatyössä olen päässyt näkemään ja kokemaan koko hyvinvointipalveluiden kirjon, sen toimivuudet ja toimimattomuudet.

Sosiaalityön asiantuntijuus antaa erinomaisen perustan toimia lainsäädännön valmistelun ja poliittisen päätöksenteon ytimessä inhimillistä arkea, eettisyyttä ja taloudellisia reunaehtoja unohtamatta.

Olen viiden lapsen (15-33 v.) äiti ja tuore isovanhempi. Arjen vaatimukset, ruuhkavuodet, omien vanhempien hoitaminen, kahden sisaruksen saattaminen sairastelun kautta hautaan ja mielenterveyskuntoutujan läheisenä toimiminen ovat kokemuksia, jotka ovat syventäneet ajatteluani ja antaneet inhimillistä näkökulmaa ymmärtää elämää sekä toimia sosiaalialan ammattilaisena ja asiantuntijana.

Päätöksentekoon tarvitaan tietoa perheiden arjesta ja hyvinvoinnin riskitekijöistä käytännön ja ammatillisen asiantuntijuuden tasoilta. Hyvä arki tulee tehdä mahdolliseksi ja sujuvaksi meille kaikille. Aktiivisuudesta tulee saada palkinto, heikoin lenkki on pidettävä kyydissä. Arjen sujuvuus antaa tilaa luovuudelle ja mahdollistaa taloudellisen tehokkuuden. Arjen sujuvuus antaa mahdollisuuden ja voimavaroja toimia luontoa kunnioittavalla tavalla. Arjen sujuvuus edistää kulttuurin rikasta toteuttamista monipuolisesti sen erilaisissa muodoissa. Hyvä arki ja yhteisöllisyys on hyvinvoinnin perusta.

Palvelujärjestelmä vuotaa lastensuojeluun

Perheet, joissa on jo muutenkin kuormitusta, joutuvat usein turvautumaan lastensuojeluun, vaikka suojelun tarvetta ei ole eikä lapsen turvallisuutta ole uhattu. Ei ole oikein, että kun olet juuri kadulla selittänyt tuntemattomalle ”paheksujalle”, miksi lapsesi toimi tilanteessa näin, joudut selittämään saman asian taas uudelle ammattilaisella. Ei ole oikein, että ympäristö on joustamaton, sinun on mahdoton järjestää lapsesi hoitoa, kun lapsesi joutuu pitkiin tutkimuksiin sairaalaan ja työajastasi on mahdotonta joustaa.

Jossain vaiheessa palvelujärjestelmän viidakossa tulee raja vastaan. Jossain vaiheessa on pakko ratkaista leijonaemoon tavoin: minä olen asiantuntija, tiedän paremmin kuin yksikään teistä. Ja samalla kokea: minua ei vaan ymmärretä, lapseni ei vain osu mihinkään lokeroon, nämä ei vain keksi miten auttaa, mutta eivät voi sanoa sitä ääneen. Mietin hiljaa mielessäni, miksi eivät voi).

Olen lastensuojelun kentällä osallistunut lukuisiin palavereihin, joissa on suuri määrä asiantuntijoita paikalla. Resursseja on, mutta hyvistä aikomuksista ja tahdosta huolimatta, lapsen asiaa ei onnistuta edistämään.  Toistuvasti on ollut myös hienoja kohtaamisia vanhempien kanssa. Kiitostakin olen saanut: ”Kun kukaan muu ei auta”, on joku vanhempi todennut. Toki kiitoksen oikea osoite on koko työtiimi, lastensuojelun tehostettu perhetyö, ei niinkään yksin lapsen sosiaalityöntekijä.

Lastensuojelu on usein väärä osoite, kun perussyy lapsen tuen tarpeelle on lapsen sairaus, neurologiset tai muut oireet. Toki kodin olosuhteiden tulee olla sitä vakaammat, mitä haastavampia tarpeita lapsella on.

Lapsi on tässä nyt. Lapsi ei odota. Palvelujärjestelmä vuotaa lastensuojeluun. Lasten ja nuorten palvelut eivät voi jäädä odottamaan huomista. Ei ole oikein, että perheet, joilla on haasteita, eivät selviä lapsen kanssa jokapäiväisestä arjesta. Miten he ehtivät barrikadeille vaatimaan lapsilleen oikeuksia? Miten he jaksaisivat  toimia aktivisteina yhteiskunnassa?

Ei ole oikein, että nämä asiat eivät ole kunnossa. Mutta on oikein, että on leijonaemoja, jotka jaksavat katsoa arjen yli ja pitää ääntä. Poliittisten toimijoiden on paikattava  palveluverkoston aukkoja ja puututtava työelämän joustamattomuuteen ja lapsen oikeuksien laiminlyömiseen järjestelmässä. Lapsi ei odota. 

Susanna Airola
www.susannaairola.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *