Taksin tilaaminen muuttuu 1.7.

Kategoria: Astetta asiallisemmin | 0

Heinäkuun alussa tulee voimaan uusi taksilaki, joka tuo mukanaan monia muutoksia taksipalveluita käyttäville – niin itsemaksaville kuin Kela-taksia käyttäville. Myös taksien esteettömyysvaatimuksiin tulee muutoksia. Jatkossa taksia voi ajaa myös ilman keltaista taksikupua ja taksamittaria. Auto niin ikään voi olla muukin kuin tavallinen henkilöauto: taksiliikennettä saa harjoittaa jatkossa muun muassa pakettiautolla, kuorma-autolla ja kolmipyörällä. Taksimatkojen hinnoittelun sääntely puuttuu, joten jokainen taksiyhtiö voi määrittää itse palvelujensa hinnan. Tämä onkin syytä tarkistaa ennen taksimatkaa. Taksia tilatessa on syytä kertoa myös erityistoiveista esim. apuvälineiden ja esteettömyyden suhteen.

Vakiotaksi

Jos sinulla on oikeus käyttää vakiotaksia, tilaa matka suoraan taksiyrittäjältä. Jos käyttämäsi kuljettaja ei aja Kelan korvaamia taksimatkoja 1.7 jälkeen, ole yhteydessä oman alueesi tilauskeskukseen selvittääksesi, miten saat vakiotaksin käyttöösi.

Vakiotaksiasiakkuus myönnetään alle 16-vuotiaille sekä niille vaikeasti sairaille lapsille, joiden hoito on keskitetty keskus- tai yliopistosairaalaan. Oikeus voidaan myöntää myös yksilöllisen harkinnan perusteella. Aikaisemmin suorakorvausmenettelyn aikana saadut vakiotaksiasiakkuudet säilyvät toistaiseksi. Alle 16-vuotiaan yksinmatkustavan lapsen ja vaikeasti sairaan lapsen matkaan ei yhdistellä muita asiakkaita, ellei huoltaja ole antanut erillistä lupaa matkojen yhdistelyyn.

Vakiotaksiasiakkuuden saanut henkilö sopii matkan ajankohdan suorakorvausmenettelyyn liittyneen taksiyrittäjän kanssa. Vakiotaksi sitoutuu hoitamaan vakiotaksiasiakkaan kaikki Kelan korvaamat kuljetukset riippumatta matkan pituudesta.

Kela-taksi

Jos sinulla on oikeus Kelan korvaamaan taksimatkaan, tilaa taksi alueellisesta tilausnumerosta. Saat matkakorvauksen heti taksissa ja maksat matkastasi enintään 25 euron omavastuun. Jos tilaat taksin muulla tavoin, Kela ei korvaa matkaasi. Soitto alueelliseen tilausnumeroon on maksuton. Huomaa, että meno- ja paluumatkat ovat erillisiä matkoja, jotka tulee tilata erikseen ja joista kummastakin veloitetaan omavastuumaksu.

Kelan ohjeet matkan tilaamiseen löydät täältä.

Maksat matkasta enintään omavastuun verran. Jos matka maksaa vähemmän kuin 25 euroa, maksat koko matkan hinnan kuljettajalle. Alle omavastuun jäävät matkat kerryttävät kuitenkin vuotuista omavastuuta, joka on 300 euroa. Kun olet maksanut kalenterivuoden aikana taksimatkoista yhteensä 300 euroa, saat Kelasta vuosiomavastuukortin. Kun esität kortin kuljettajalle, sinulta ei enää peritä omavastuuta, vaan matka on maksuton.

Omakustanteiset matkat

Jos tarvitset taksia muuhun kuin Kelan korvaamaan matkustamiseen, toimi näin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *