Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on antanut myönteisen avustusehdotuksen Leijonaemot ry:n hankkeille Perhe edellä puuhun ja Erityislapsiperheen näkymätön sisarus. Hankkeet ovat kolmivuotisia ja toteutuvat vuosina 2018-2020.

Perhe edellä puuhun -hanke

Perhe edellä puuhun -hankkeessa lähdetään koko perheen voimin tutkimaan luontoa ja sen hyvinvointivaikutuksia. Hankkeen merkeissä tutustutaan erilaisiin luontokohteisiin jotka valikoidaan erityislapsiperheiden haaveiden ja toiveiden pohjalta. Vierailemme esimerkiksi erilaisilla kotieläintiloilla, tutkimme millaisia mahdollisuuksia löytyy lähiluonnosta ja otamme selvää miten esimerkiksi yöpyminen ulkona koko perheen voimin onnistuu erityisen arjen puitteissa.

Tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki erityislapsiperheet yli lasten diagnoosirajojen! Toimintaan voivat osallistua myös perheet, joiden lapsella ei ole vielä virallista diagnoosia sekä perheet, joiden erityislapsi on kuollut.

Tapahtumia järjestetään ympäri Suomen vapaaehtoisvoimin, tervetuloa mukaan vapaaehtoiseksi!

Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa erityislapsiperheiden voimavaroja, vahvuuksia sekä sisäistä vuorovaikutusta ja torjua yksinäisyyttä.

Hankkeen alatavoitteet ovat:
1: Erityislapsiperheiden jaksaminen ja hyvinvointi lisääntyvät.
2: Erityislapsiperheiden arkiset luontokokemukset lisääntyvät.
3: Erityislapsiperheiden vanhempien ja lasten välinen vuorovaikutus paranee.
4: Erityislapset, heidän sisaruksensa ja perheet saavat mahdollisuuden osallistua luontoon liittyviin tapahtumiin.
5: Tieto luontokokemusten elvyttävyydestä erityislapsiperheiden keskuudessa lisääntyy.
6: Toimintaan osallistuvat perheet saavat uusia ystäviä.

Perhetapahtumat Seuraa somessa

Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hanke

Tässä hankkeessa järjestetään toimintaa erityislapsiperheen sisaruksille ja tuodaan sisarusta näkyviin ja kuuluviin perheessä. Hankkeen aikana tarjotaan tapahtumia vertaistuen parissa sekä viikonloppuja yhdessä vanhempien kanssa. Tapahtumiin osallistuvat sisarukset itsenäisesti tai sisarukset vanhemman kanssa. Ideana on tarjota perheille aikaa ja tilaa kahdenkeskiselle ajalle sisarukselle ja hänen vanhemmalleen sekä tarjota vertaistukea sisaruksille. Erityislapset eivät voi osallistua hankkeen tapahtumiin. Tapahtumat ja viikonloput toteutetaan pääsääntöisesti Leijonaemojen vapaaehtoisten voimin.

Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hankkeeseen kuuluu tapahtumien lisäksi ohjatut perhehaastattelut, mitkä Leijonaemot ry järjestää yhdessä yhteiskumppaninsa, Psykoterapiapalvelu Tunnetilan psykoterapeuttien sekä valokuvaaja Nita Veran kanssa. Perhehaastatteluissa jokainen perheenjäsen saa äänensä kuuluviin ja tätä kautta vahvistetaan koko perheen hyvinvointia. Erityislapsiperheen sisaruksilla on perhehaastatteluissa mahdollisuus tuoda esiin omaa näkökulmaansa: kuvata tunteitaan ja ajatuksiaan liittyen omaan paikkaansa perheessä. Perhehaastatteluiden yhteydessä sisaruksista otetaan perheiden halutessa sisaruskuva. Kuvat ottaa valokuvaaja Nita Vera.

Haastattelut toteutetaan psykoterapeuttien toimesta ja kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Vuoden 2019 ja vuoden 2020 aikana perhehaastatteluita toteutetaan pääkaupunkiseudulla sekä muualla Suomessa.

Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hankkeen tavoitteet: 

1.  Tavoitteena on saada erityislapsiperheen terveen sisaruksen ääni kuuluviin perheessä ja siten käynnistää perheessä terveen sisaruksen huomioiminen ja ennalta ehkäistä välittömiä ja tai myöhemmin elämässä ilmeneviä elämänhallinnan ja psyykkisen hyvinvoinnin ongelmia.

2.  Tavoitteena on saada erityislapsiperheen terveelle sisarukselle kokemus, että hän on tullut kuulluksi ja saanut ansaitsemaansa huomiota vanhemmaltaan/vanhemmiltaan/joltain aikuiselta/vertaiselta sisarukselta ja täten vahvistaa hänen itsetuntoaan. Yksikin kokemus voi olla elämässä käänteentekevä.

3.  Tavoitteena on vahvistaa erityis-sisaruutta terveen ja erityisen sisaruksen välillä ja lisätä perheen sisällä ymmärrystä terveen sisaruksen näkökulmaan sisaruudesta.

4.  Tavoitteena on tarjota erityslapsiperheen terveelle sisarukselle vertaistukea ja turvallinen ympäristö erilaisten tunteiden ilmaisemiseen.

Perhehaastattelut Sisaruustapahtumat

Kiinnostaisiko vapaaehtoistyö?

Onko sinulla erityistä osaamista luonnon parissa? Haluatko mukaan ideoimaan perhetapahtumia, tai oletko innokas vapaaehtoinen? Haluaisitko alueellesi koko perheen yhteistä luontoaiheista touhua? Ota yhteyttä: marja.laakso-nystrom@leijonaemot.fi. p.0404820279

Haluaisitko olla mukana järjestämässä Erityislapsen näkymätön sisarus -hankkeen tapahtumia? Olet tervetullut mukaan! Vapaaehtoiset koulutetaan tehtäviin etukäteen myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hankkeessa työskentelee Karolina. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro toiveesi ja ideasi sähköpostitse: karolina.lamroth@leijonaemot.fi. p.0404820260