Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on antanut myönteisen avustusehdotuksen Leijonaemot ry:n hankkeille Perhe edellä puuhun ja Erityislapsiperheen näkymätön sisarus. Hankkeet ovat kolmivuotisia ja toteutuvat vuosina 2018-2020. Vuonna 2020 alkanut koronapandemia vaikutti hankkeiden toimintaan ja toi säästöjä, sillä  tapahtumia järjestettiin vuonna 2020 aiempaa vähemmän. Tästä syystä molemmat hankkeet jatkavat toimintaansa myös vuonna 2021. Tutustu hankkeiden toimintaan: Perhe-ja sisarustapahtumat

Perhe edellä puuhun -hanke

Perhe edellä puuhun -hankkeessa lähdetään koko perheen voimin tutkimaan luontoa ja sen hyvinvointivaikutuksia. Hankkeen merkeissä tutustutaan erilaisiin luontokohteisiin jotka valikoidaan erityislapsiperheiden haaveiden ja toiveiden pohjalta. Vierailemme esimerkiksi erilaisilla kotieläintiloilla, tutkimme millaisia mahdollisuuksia löytyy lähiluonnosta ja otamme selvää miten esimerkiksi yöpyminen ulkona koko perheen voimin onnistuu erityisen arjen puitteissa.

Tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki erityislapsiperheet yli lasten diagnoosirajojen! Toimintaan voivat osallistua myös perheet, joiden lapsella ei ole vielä virallista diagnoosia sekä perheet, joiden erityislapsi on kuollut. Tapahtumia järjestetään ympäri Suomen vapaaehtoisvoimin, tervetuloa mukaan vapaaehtoiseksi!

Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa erityislapsiperheiden voimavaroja, vahvuuksia sekä sisäistä vuorovaikutusta ja torjua yksinäisyyttä.

Hankkeen alatavoitteet ovat:
1: Erityislapsiperheiden jaksaminen ja hyvinvointi lisääntyvät.
2: Erityislapsiperheiden arkiset luontokokemukset lisääntyvät.
3: Erityislapsiperheiden vanhempien ja lasten välinen vuorovaikutus paranee.
4: Erityislapset, heidän sisaruksensa ja perheet saavat mahdollisuuden osallistua luontoon liittyviin tapahtumiin.
5: Tieto luontokokemusten elvyttävyydestä erityislapsiperheiden keskuudessa lisääntyy.
6: Toimintaan osallistuvat perheet saavat uusia ystäviä.

Seuraa somessa


Suuntamysteeripeli perheille
: Suomen ladun kehittämä peli on kaikkien vapaassa käytössä oleva joukkuepeli.

Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hanke

Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hankkeessa järjestetään toimintaa erityislapsiperheen sisaruksille ja tuodaan sisarusta näkyviin ja kuuluviin perheessä. Hankkeen aikana tarjotaan tapahtumia vertaistuen parissa sekä viikonloppuja yhdessä vanhempien kanssa. Tapahtumiin osallistuvat sisarukset itsenäisesti tai sisarukset vanhemman kanssa. Ideana on tarjota perheille aikaa ja tilaa kahdenkeskiselle ajalle sisarukselle ja hänen vanhemmalleen sekä tarjota vertaistukea sisaruksille. Erityislapset eivät voi osallistua hankkeen tapahtumiin. Tapahtumat ja viikonloput toteutetaan pääsääntöisesti Leijonaemojen vapaaehtoisten voimin.

Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hankkeeseen kuuluvat tapahtumien lisäksi ohjatut perhehaastattelut, joita Leijonaemot ry on pääkaupunkiseudulla järjestänyt yhdessä yhteiskumppaninsa, Psykoterapiapalvelu Tunnetilan psykoterapeuttien sekä valokuvaaja Nita Veran kanssa. Pirkanmaan alueella perhehaastatteluja on toteuttanut Vuorovaikutushoito ILO Oy ja valokuvaaja on toiminut Karo-Liina Kähkölä.

Perhehaastatteluissa jokainen perheenjäsen saa äänensä kuuluviin ja tätä kautta vahvistetaan koko perheen hyvinvointia. Erityislapsiperheen sisaruksilla on perhehaastatteluissa mahdollisuus tuoda esiin omaa näkökulmaansa: kuvata tunteitaan ja ajatuksiaan liittyen omaan paikkaansa perheessä. Perhehaastatteluiden yhteydessä sisaruksista otettiin perheiden halutessa sisaruskuva. Kuvauspaikan saivat lapset itse valita. Kuvat otti valokuvaaja Nita Vera.

Perhehaastatteluista otetuista valokuvista järjestettiin Leijonaemot ry:n ja Nita Veran yhteinen valokuvanäyttely “Jokainen tähtikin on erilainen”, joka oli esillä Helsingin kulttuuritaloilla Kanneltalossa ja Malmitalossa syksyllä 2020. Näyttelyn näki yhteensä noin 26 000 kävijää.  Ohjatut perhehaastattelut toteutettiin pääkaupunkiseudulla vuosina 2018-2019. Psykoterapiapalvelu Tunnetila kokosi tekemästään työstä sekä havainnoistaan erityislasten sisaruksista Leijonaemoille raportin.

Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hankkeen tavoitteet: 

  1. Saada erityislapsiperheen terveen sisaruksen ääni kuuluviin perheessä ja siten käynnistää perheessä terveen sisaruksen huomioiminen ja ennalta ehkäistä välittömiä ja tai myöhemmin elämässä ilmeneviä elämänhallinnan ja psyykkisen hyvinvoinnin ongelmia.
  2. Mahdollistaa erityislapsiperheen terveelle sisarukselle kokemus, että hän on tullut kuulluksi ja saanut ansaitsemaansa huomiota vanhemmaltaan/vanhemmiltaan/joltain aikuiselta/vertaiselta sisarukselta ja täten vahvistaa hänen itsetuntoaan. Yksikin kokemus voi olla elämässä käänteentekevä.
  3. Vahvistaa erityis-sisaruutta terveen ja erityisen sisaruksen välillä ja lisätä perheen sisällä ymmärrystä terveen sisaruksen näkökulmaan sisaruudesta.
  4. Tarjota erityslapsiperheen terveelle sisarukselle vertaistukea ja turvallinen ympäristö erilaisten tunteiden ilmaisemiseen.

Sisarushankkeessa järjestettiin 22.10.2020 tapahtuma “Valokeilassa erityislasten sisarukset” Helsingissä. Tilaisuudessa kuultiin erilaisia puheenvuoroja erityisestä sisaruudesta monesta vinkkelistä: terveydenhuollon ammattilaisilta, valokuvaajalta, erityislapsiperheen vanhemmalta sekä aikuiseltä erityislapsen sisarukselta. Lisäksi Leijonaemot ry palkitsi kunniakirjoin eri puolelta Suomea vaikuttavia terveydenhuollon ammattilaisia, jotka huomioivat erityisen hyvin erityislasten sisarukset. Tapahtumaillan kruunasi mahtava livemusiikki, jota oli esittämässä erityislapsen sisarus. Tapahtuman striimauksen voit katsoa tämän linkin kautta.

Sisarusteemaan voit virittäytyä myös Leijonaemojen sisarusten päiväksi luodun soittolistan avulla

Vapaaehtoiseksi?

Onko sinulla erityistä osaamista luonnon parissa? Haluatko mukaan ideoimaan perhetapahtumia, tai oletko innokas vapaaehtoinen? Haluaisitko alueellesi koko perheen yhteistä luontoaiheista touhua? Tai oletko kenties kiinnostunut sisarustoiminnasta? Ota yhteyttä: marja.laakso-nystrom@leijonaemot.fi. p.0404820279.