Valokuvanäyttely

Valokuvanäyttely muistuttaa sisaruudesta voimavarana

posted in: Päin perhettä | 0
Valokuvaaja Nita Vera

Helsinkiläinen valokuvaaja ja taiteen tohtoriksi opiskeleva Nita Vera on kuvannut pääkaupunkiseudun erityislapsiperheen lapsia valokuvanäyttelyssä nimeltä “Jokainen tähtikin on erilainen”, joka avautuu Kanneltalossa 10.10. Valokuvanäyttely on Nita Veran ja Leijonaemojen yhteistyön tulos.

“Aloitin valokuvauksen, koska isäni on valokuvaaja ja sain joululahjaksi kameroita ja videokameroita. En koskaan ajatellut, että valokuvaus olisi mun juttu, koska se oli isäni ammatti. Mutta sitten kun opiskelin muotia ja toimia stylistin assistenttina ja näin, miten valokuvaaja siellä tekee, sitten innostuin. Freelancer-valokuvaajana Nita Vera on työskennellyt 10 vuotta ja opiskellut taidetta Hollannissa ja Suomessa.
Kaipaan tasapainoa filosofisen ajattelun ja käytännön asioiden välillä.”, Nita Vera

Näyttelyssä nähtävät kuvat on otettu Leijonaemojen “Erityislapsiperheen näkymätön sisarus” -hankkeeseen kuuluvien ohjattujen perhehaastattelujen aikaan. Ohjattuja perhehaastatteluja pääkaupunkiseudulla on tehnyt Leijonamojen yhteistyökumppani Psykoterapiapalvelu Tunnetila. Haastattelujen ideana on ollut saada jokaisen perheenjäsenen ääni kuuluviin. Niistä voit lukea lisää täältä.


Parasta valokuvanäyttelyprojektissa on Veran mielestä ollut se, että on päässyt näkemään erilaisia lapsia ja miten moninaista elämä on. Samalla hän on nähnyt eltä erityislapsiperheiden arkea. Erityislapsen vanhemmuus on rankkaa, ja voimavarat ovat koetuksella. Kuvausreissuilla tuli selväksi, että erityislapsiperheet tarvitsevat enemmän tukea arjen pyörittämiseen. Kaikilla ei ole tukiverkostoa, johon tukeutua.

Näyttelyssä nähtävissä teoksissa lapset ovat saaneet valita kuvauspaikan. Ajatuksena on ollut kuvata lapsia sellaisena kuin he ovat, ilman erityisyyden leimaa. Kuvien tavoitteena on tuoda esille sisaruutta voimavarana. Erityislapsiperheessä sisarussuhteet ovat omanlaisiaan, erityisiä, sillä perheen erityislapsi voi sairautensa tai vammansa vuoksi tarvita niin paljon vanhempien aikaa ja huomiota, että perheen muut lapset jäävät, olosuhteiden pakosta, erityisen varjoon. Sisarukset voivat olla huolissaan perheen erityisen voinnista ja tulevaisuudesta.


-Olisi tärkeää, että kaikki erityislapsiperheen lapset saisivat huomiota, myös sisarukset. Että he saisivat olla lapsia ja elää sellaista huoletonta lapsen elämää, miettii Vera.

Valokuvanäyttely sai nimensä tosielämän tilanteesta. Erään sisaruksen kaveri oli ihmetellyt sisaruksen erityisen veljen käytöstä. Sisarus oli vastannut kaverille, että ”onhan jokainen tähtikin erilainen”.

Valokuvanäyttelyn rakentaminen ideoinnista varsinaiseen näyttelyyn on kestänyt noin puolitoista vuotta. Koronatilanteen vuoksi näyttely siirtyi keväältä syksyyn. Valokuvanäyttelyssä nähdään myös teoksia helsinkiläiseltä lukiolaiselta ja valokuvaharrastajalta Venla Tokolalta sekä valokuvaaja ja kuvajournalismiopiskelijalta Oona Markkaselta.

Valokuvausprojekti antoi minulle tosi paljon. Se avarsi minun maailmankuvaani ja toi ymmärrystä eri elämänmuodoista, kertoo Vera.

Maksuton ja kaikille avoin valokuvanäyttely nähdään Helsingissä kahdessa kulttuurikeskuksessa: Kanneltalossa 10.10.-23.10. ja Malmitalolla 26.10.-14.11.

Karolina Lamroth

projektityöntekijä Leijonaemojen “Erityislapsiperheen näkymätön sisarus” -hankkeessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *