Valokeilassa erityislasten sisarukset ja heitä huomioivat ammattilaiset

posted in: Päin perhettä | 1

Leijonaemot järjesti ”Valokeilassa erityislasten sisarukset” -tapahtuman Helsingissä Kanneltalolla 22.10.2020. Tapahtumassa kurkistettiin erityislasten sisarusten mielenmaisemiin monesta näkökulmasta. Valokuvaaja Nita Vera kertoi kuvauskokemuksistaan erityislapsiperheissä skä Leijonaemojen kanssa yhteistyössä järjestetystä valokuvanäyttelystä “Jokainen tähtikin on erilainen”. Psykoterapiapalvelu Tunnetilan psykoterapeutit Maiju Tokola ja Nina Torkler tapasivat tekemissään ohjatuissa perhehaastatteluissa erityislapsiperheitä ja erityislasten sisaruksia ja kertoivat niistä. Leijonaemojen toiminnanjohtaja Pia Lemmetty on kolmen lapsen äiti, ja kertoi, millaisia kahdenkeskisiä hetkiä hän järjestää sisaruksen kanssa. Tapahtuman juontaja, radiojuontaja Rea Tallgren on itse erityislapsen sisarus, samoin tapahtumassa huikean musiikkiesityksen tarjoillut laulaja Sara Nuutinen.

Tapahtumassa huomion valokeilaan nostettiin myös niitä ammattilaisia, jotka huomioivat työssään erityislasten sisaruksia erityisen hyvin. Keitä ammattilaisia sitten muistettiin ja millä perusteella? Palkittavia oli kaikkiaan 9 ammattilaista eri puolilta Suomea, yritysmaailmasta, järjestöstä ja julkiselta terveydenhuollon puolelta. Palkittavia oli kouluterveydenhoitajasta erikoislääkäriin, vastaavasta työterveyshoitajasta järjestön toiminnanjohtajaan. Perustelut palkitsemiseen saimme erityislapsiperheiltä, jotka ehdottivat sopivia henkilöitä sosiaalisessa mediassa.

Palkintoperusteet olivat muun muassa tällaisia:

“Hän muistaa aina huomioida perheen kokonaistilanteen ja kysyä myös isoveljen vointia ja kuulumisia.”

“Hoitohenkilökunta juttelee sisaruksille ja kyselee heiltä kuulumiset. Lääkäri ja hoitajat sekä veljen sairaus ovat tulleet pienemmälle sisarukselle tutuiksi eivätkä pelota. Myös sisarus saa palkinnon hoitajalta lääkärikäynnistä, mikä on hänelle tosi tärkeää.”

“Nämä ammattihenkilöt osaavat huomioida ja antavat tukea ja matkustavat meidän luokse monesti vuodessa, jotta meillä sisaruksilla olisi huomioitu olo.”

“Asuinpaikkakunnallamme on alkanut ryhmä, johon on kutsuttu erityisten sisaruksia. Sisarus on tykännyt, lapset saavat vertaistukea toisistaan ja ammattilaiset osaavat ohjata ja nostaa esiin tärkeitä asioita.”

“Apulaisylilääkäri huomioi kerta toisensa jälkeen jopa aikuisen sisaruksenkin. Hänellä on kyky kertoa asioista yleistajuisesti, ja käynti hänen luonaan onkin joka kerta positiivinen kokemus koko perheelle!”

“Hän on auttanut minua ymmärtämään, miksi sisarukset oireilevat. Olen saanut sisarusten huomioimiseen erilaisia vinkkejä: läsnäolo, kehuminen, yhteiset tekemiset, uimahallikäynnit.”

Kanneltalon tilaisuudessa palkittiin ruudun välityksellä:
Vastaava työterveyshoitaja Beatrice Heinström, Fortum Oy
Erikoislääkäri Pauliina Hiltunen, Tampereen yliopistollinen sairaala
Sairaanhoitaja Mari Holmberg, Turun yliopistollinen keskussairaala
Hankekoordinaattori Marjo Juuti-Tavi, Tatu ry
Toiminnanjohtaja Kirsi Rönkä, Tatu ry

Vielä kerran, Leijonaemoista lämpimät onnittelut kaikille palkituille!

Jos ”Valokeilassa erityislasten sisarukset” -tapahtuma jäi näkemättä, tästä pääset katsomaan tallenteen. Ilta oli mukaansatempaava, asiallinen mutta viihtyisän valoisa ja huipentui mahtavaan musiikkiesitykseen!

Maksuton ja kaikille avoin valokuvanäyttely nähtävissä 13.11. asti Helsingissä Malmitalolla . Näyttelyn päättymisen jälkeen näyttelyssä esillä olevat kuvat lahjoitetaan kuvatuille erityislapsiperheille.

Karolina Lamroth
Projektityöntekijä Leijonaemojen “Erityislapsiperheen näkymätön sisarus” -hankkeessa

  1. Matti Hokkanen

    Onnea Täältäkin Kaikille Palkituille ja pitääpä Myöhemmin, Katsoa se Videotallenne, joka Varmasti, on Erittäin Upea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *