Erityisen sisarus vai erityinen sisarus?

Vuorovaikutushoito ILO Oy pääsi kurkistamaan kuuden perheen arkeen ja elämään perhehaastattelu-käynneillä Pirkanmaan alueella Leijonaemojen Erityislapsiperheen näkymätön sisarus- hankkeen kautta. Nämä antoisat ja eläväiset käynnit koskettivat meitä, lastenpsykiatrista perhehoitoa pitkään tehneitä vuorovaikutusterapeutteja.

Perheet olivat rohkeaa porukkaa, jotka ottivat vieraat kotiinsa ja jakoivat oman elämän iloja ja suruja. Käynneillä keskityttiin perheenjäsenten vahvuuksiin ja perheen omaan tarinaan. Lisäksi tehtiin perheen tarpeisiin vastaten erilaisia vuorovaikutusaktiviteetteja mm. vedettiin köyttä, puhkottiin saippuakuplia, pelattiin pumpulipallosotaa ja iskettiin sanomalehtiä. Naurua, surua, kiukkua ja muita tärkeitä tunteita sanoitettiin ja kohdattiin turvallisesti. Meille oli merkityksellistä nähdä perheenjäsenten välille syntyneet jaetun ilon hetket.

Käyntien toimintatapa oli hyvin lapsia aktivoiva ja yhdessä tutkiva, esille nousseet asiat puhuttiin ja käsiteltiin lasten kanssa yhdessä. Perheiden kanssa todettiin kuinka tärkeää yhdessä pysähtyminen arjen keskellä ”meidän” äärelle onkaan. Yhä uudelleen hämmästyimme, kuinka lapset ovat vuorovaikutuksen mestareita heittäytymiskyvyn vuoksi. Lapset todella ilmaisivat tarpeensa jo ensimmäisellä käynnillä. Tämän viestin haluammekin armollisina vanhemmille jättää: vaikka ei aina ehdi, jaksa tai pysty, lapsi tuo tarvettaan esille uudestaan ja uudestaan, kunnes kokee tulleensa kuulluksi. Keskeistä on huomata ja pysähtyä sanomaan, että huomasin sinut.

”Lapsi tuo tarpeitaan esille uudelleen ja uudelleen”

Emilia ja Katja, Vuorovaikutushoito ILO Oy

Vanhempien kanssa pohdimme levottoman lapsen rauhoittamista kosketuksen kautta, samalla havainnoiden mitä kehossa tapahtuu. Käsittelimme aggressioon vastaamista, kanavoiden sitä myös voimailuun tai kisailuun. Miten tärkeää yhteinen leikki ja hassuttelu perheessä onkaan? Yhteinen ilo lisää kiintymystä ja auttaa vaikeissa vuorovaikutustilanteissa myönteisesti. Myös vanhemmat heittäytyivät hassuttelemaan lasten kanssa, sanoittamaan ja kuulemaan perheenjäseniään. Oli liikuttavaa nähdä, miten tärkeää jokaisen oli kuulla mistä muut perheenjäsenet itsessä tykkäävät tai mikä on kivointa jokaisen kanssa. Miksipä ei olisi, ihmisen perustarve on olla rakastettu ja hyväksytty läheisten ihmisten kanssa. Niin kuin näissä perheissä totisesti tapahtui!

”Pienet aidot kohtaamiset lisäävät myönteistä vuorovaikutusta ja auttavat vaikeissa tilanteissa”

Emilia ja Katja, Vuorovaikutushoito ILO Oy

Käynneillä kohtasimme erityisiä lapsia ja vanhempia, erityisen ihania ja juuri sellaisia kuin itse ovat! Kiitos näistä hetkistä ja voimauttavaa kevättä Leijonaemojen perheille!

Teksti: Emilia Vuorinen ja Katja Rintala, Vuorovaikutushoito ILO Oy

Kuvat: Karo-Liina Kähkölä

Yhteystiedot:

Vuorovaikutushoito ILO Oy, sähköposti: vuorovaikutushoitoilo@gmail.com

Valokuvaaja Karo-Liina Kähkölä, www.karoliinak.com/ sähköposti: info@karoliinak

Toteutetut perhehaastattelut ovat osa Leijonaemojen Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hanketta. Perhehaastatteluita on hankkeen aikana sekä pääkaupunkiseudulla että Pirkanmaan alueella. Pääkaupunkiseudun yhteistyökumppanina toimi Psykoterapiapalvelu Tunnetila. Heidän havaintojaan sisaruksista voit kuulla Leijonaemojen striimatusta tapahtumassa “Valokeilassa erityislasten sisarukset”

  1. Matti Hokkanen

    Jälleen Mielenkiintoista Tietoa ja Pitääpä Tutkia, onnistuisiko tuollainen Vuorovaikutusterapia ihan Kaikenikäisille Asiakkaille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *