Mestaripiirros – keskosen oma vauvakirja

Kategoria: Meidän Erityinen arki | 0

Eemi syntyi rv 27+2, painaen 995 grammaa. Raskaus eteni täysin normaalisti, eikä viitteitä ennenaikaisesta syntymästä ollut. Verenvuodon ja supistusten saattelemana, 2,5 vuorokauden synnytyssaliseurannan jälkeen Eemi syntyi päättäväisesti maailmaan alateitse. Eemi vietti elämänsä ensimmäiset yhdeksän viikkoa vastasyntyneiden teho-osastolla. Aloin pitää päiväkirjaa, sillä halusin muistaa jokaikisen tunteen; itkun ja naurun. Halusin muistaa hoitajien ja lääkärien kehut, lohduttavat ja kannustavat sanat. Halusin muistaa Eemin painon jokaiselta päivältä, jokaisen nostetun maitomillin, jokaisen ventiloinnin, jokaisen sydämen ja aivojen ultrauksen. Halusin muistaa ne hetket, jolloin mua pelotti, ahdisti ja turhautti. Halusin muistaa ne päivät, jolloin olin erityisen ylpeä ja toiveikas. Muistojen laatikosta löytyvät ekg-lätkät, peukalonkynnen kokoinen ensitutti, nolla-koon  vaipat, 35-kokoinen yöhaalari ja pienenpienet villasukat.

Olin saanut Eemille vauvakirjan lahjaksi jo ennen hänen syntymäänsä. Täytin sitä ahkerasti. Keksin sinne omia otsikoita, suttasin vauvakirjan valmiita kysymyksiä ja pohdin, kummasta arjesta kirjoittaisin – sairaalaelämästä vai päivistä kotiutumisen jälkeen? Käytänkö kalenteri-ikää vai korjattua ikää? Mihin kohtaan voisin kirjoittaa muistot Eemin leikkauksesta, kehitysseurantakäynneistä, hengitystukimuodoista ja kaikista niistä lisäravinteista, joita hän maitonsa lisäksi söi? Mihin kirjoittaisin niistä ajatuksista, kun pelkäsin ettei Eemi enää hengittäisikään? Sitten se iski muhun kuin SE kuuluisa salama kirkkaalta taivaalta. Keskosille on saatava oma vauvakirja! Googlettelin asiaa, enkä löytänyt aiheesta mitään muuta kuin keskustelupalstoja, joilla mietittiin, miten ihmeessä kyseistä kirjaa ei vielä ole. Päätin ryhtyä tuumasta toimeen.

Kustannusyhtiöt olivat ideasta innoissaan, mutta heidän näkökulmastaan keskosia syntyy Suomessa vuosittain liian vähän. Monen takapakin jälkeen luovuttamisen tuntua alkoi olla ilmassa. Keräsin kuitenkin taistelutahtoni – idea oli liian hyvä hukkaan heitettäväksi. Keskosen omasta vauvakirjasta oli tullut mulle sydämen asia. Olin ihastunut Kirpunkodin upeisiin lastenhuoneen julisteisiin ja laitoin Katille viestiä, joka alkoi aika lailla näin: ” ehkä vähän hassu kysymys, mutta kysympäs silti…”. Esittelin Katille ideani ja hän lähti projektiin mukaan täydellä sydämellään. Mestaripiirroksen herkkä ja kaunis kuvitus on siis Kirpunkodin ihastuttavan Katin käsialaa.

Toivon sydämestäni, että Mestaripiirros löytää paikkansa monesta kodista, joissa on keskosuuden erityiset muistot. Kirjassa on yritetty huomioida mahdollisimman hyvin sairaala-arki, ennenaikaiseen syntymään johtaneet hetket ja kotiutumisen jälkeinen seuranta. Jokaisesta myydystä vauvakirjasta tullaan lahjoittamaan yksi euro hyväntekeväisyyteen!

Mestaripiirroksen ennakkomyynti on nyt alkanut!

Kirja myytävänä www.kirpunkoti.fi.

Lisäinfoa saatavilla: reetta.koivisto@hotmail.com

100 ensimmäiselle ostajalle iki-ihana Mestaripiirros-juliste 20×30 cm kaupanpäälle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *