Valokeilassa tänään: erityislapsen sisarus!

posted in: Meidän Erityinen arki | 0

Erityislapsiperheiden vanhempien arki on usein jatkuvaa kello kaulassa juoksemista, työn ja erityisen perhe-elämän yhteensovittamisen tuskaa, missä asioiden tärkeysjärjestyksen määrää erityislapsen loputtomat lääkäri- ja terapiakäynnit.Tai erityislapsen hoitaminen ja hänen arkensa järjestäminen käytännössä.

Vanhemmilla on usein jatkuva riittämättömyyden tunne siitä, että aikaa perheen muille sisaruksille ei tahdo jäädä. Miten olla tasapuolinen vanhempi tilanteessa, missä toinen tarvitsee apua ja aikaa enemmän kuin toinen?

Elämä ei ole aina reilua. On tunnustettava tosiasiat ja pelattava niillä korteilla, mitä on. Erityislapsi vie paljon vanhempien aikaa ja huomiota. Mutta jos vähästä ajasta sittenkin jäisi yli viisi minuuttia yli perheen muille lapsille. Viidessä minuutissa ehtii paljon, etenkin jos sellaisen viisiminuuttisen löytää arjesta säännöllisesti vaikka muutamana päivänä viikossa.

  • Järjestä hetki sisaruksen kanssa kahdestaan keittiössä kaakaomukin ääressä ja kysy: mitä sinulle kuuluu?
  •  Viettäkää yhteinen iltasatuhetki kerran viikossa.
  • Askartele huolilaatikko, ja jätä se sisaruksen ulottuville niin, että hän voi kirjoittaa mieltään askarruttavat asiat ja pudottaa ne laatikkoon. Pura huolilaatikkoa kun ehdit ja laita oma vastauksesi laatikkoon

”En saa koskaan riidellä ja joudun esittämään iloista”.

Näin vastasi eräs nuori, joka osallistui Leijonaemojen järjestämään Sisarusviikonloppuun syyskuussa. Tapahtuma on osa kolmivuotista Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hanketta, missä valokeilassa on erityislapsiperheen sisarus. Hankkeen ideana on järjestää kivoja tapahtumia sisaruksille sekä sisarusviikonloppuja. Sisarusviikonloppuihin voi osallistua vanhempi ja lapsi kahdestaan niin, että sisarus saa kerrankin paistatella vanhemman huomion valonsäteiden loisteessa. Eikä kenelläkään ole silloin kiire minnekään.

Karolina Lamroth, projektityöntekijä Leijonaemot ry:n Erityislapsiperheen näkymätön sisarus -hankkeessa.

Seuraa hanketta:

Facebook: Näkymätön sisarus
https://leijonaemot.fi/perhe-ja-sisaruustoiminta/

Kirjoitus on julkaistu 16.11.2018 Tukea vanhemmille -sivustolla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *