Synkkä matkustaja

Synkkä matkustaja

posted in: Meidän Erityinen arki | 1

Pitkän tauon jälkeen sain yllättäen vuorokauden mittaisen vapaan kahdestaan mieheni kanssa. Edellisestä kerrasta oli niin paljon aikaa, että jouduimme etsimään uomiamme. Miten keskustella, kun lapsemme ei kilju vieressä. Miten syödä, kun ketään ei tarvitse samalla syöttää. Miten rentoutua, kun ei tarvitse pelätä lapsen epilepsiakohtausta. Mitä sarjaa tai elokuvaa katsoisimme loputtomien junavideoiden sijaan.

Päädyimme Dexteriin, josta oli julkaistu uusia jaksoja kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Kahdeksan vuotta sitten katsoimme Dexterin silloiset viimeiset jaksot OYS:n vastasyntyneiden teho-osaston vanhempien taukohuoneessa. Oman lapsen menettämisen pelkoon sarjamurhaajasta kertova sarja sopi erinomaisesti. Se vei ajatukset hetkeksi muualle.

Dexter puhuu usein synkästä matkustajasta. Sarjamurhaajasta sisällään jolla on tarve tappaa. Minun lapseni sisällä asuu omanlaisensa synkkä matkustaja. Lapseni synkkä matkustaja ei halua tappaa, tuskin edes vahingoittaa, mutta lapseni ei hallitse pettymystä. Lapseni tarttuu siihen mikä tiellään sillä hetkellä on. Äitiin, isään, veljeen, tablettiin, juomalasiin. Mikä tahansa käden ulottuvilla oleva saa kyytiä niin paljon kuin cp-vammaisen lapsen kädessä riittää voimaa. Jos mitään ei ole käden ulottuvilla, niin aina raivonsa voi purkaa puremalla oman kätensä mustelmille.

Lapseni on pääosin iloinen. Osallistuva ja innokas. Raivo nousee niin nopeasti, että siihen ei ehdi reagoida. Tänä iltana istuimme sohvalla vierekkäin, kun synkkä matkustaja otti lapsestani vallan. Lapseni puri tablettia, repi minua ja puri lopulta itseään, kun ei muutakaan keksinyt. Tilanne oli nopeasti ohi, niin kuin yleensä aina. Otin lapseni syliin ja lohdutin. Mitä tapahtui, miksi raivo otti vallan. Lapsellani on aivoperäinen näkövamma ja kehitysvamma sekä kipuja johtuen shuntista ja cp-vammasta. Varsinkin iltaisin näkökyky tuntuu heikkenevän ja se saa pimeän matkustajan heräämään henkiin.

Joten tsemppiä meille kaikille joiden ihanien lasten sisällä asuu pimeä matkustaja. Meille jotka otamme vastaan iskut ja raivon. Meille jotka yritämme ennakoida kaikki tilanteet, koska pelkäämme lapsemme sisällä asuvaa pimeää matkustajaa. Meille jotka lohdutamme lastamme, koska tiedämme että lapsemmekin haluaisi elää ilman pimeää matkustajaa.

Leijonaemo

  1. Matti Oskari Hokkanen

    Varmasti, on tuossa kaikessa Perää ja -Sanoma, on Syvällinen, joten Tsemppiä Teille, täältä Rovaniemen Validia-Yksiköstä validia.fi ja Pianhan varmasti Aktiivisimmille Seuraajille Selviää, ketkä sitten Huolehtivatkaan Hyvinvointialueista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *