Sydämiä sankareille

Tänä vuonna korona-pandemia on muuttanut varmaan jokaisen perheen kevään aikatauluja ja suunnitelmia enemmän ja vähemmän. Paljon kevään juhlia jää valitettavasti juhlimatta, eikä äitienpäivääkään pysty viettämään isovanhempien ja muiden tärkeiden ihmisten seurassa. Mietittiin siksi kotosalla mitä kivaa pientä piristystä voitaisiin lähettää mummuille postin välityksellä ja mieleeni tuli viime keväältä ”siemenpommit”. Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen!

Tähän askarteluun tarvitset seuraavat tarpeet:

  • paperia, kopiopaperi käy hyvin ja väreissäkin riittää valikoimaa
  • muovikulhon ja kulhoon vettä 
  • sauvasekoittimen
  • siivilän (ei ole välttämätön, mutta helpottaa hommaa)
  • piparkakkumuotin tai -muotteja
  • kukan siemeniä
  • tarjottimen tms. alustan
  • talouspaperia tai rätin 

1. Revi paperit pieneksi silpuksi kulhoon, ja peitä silppu vedellä. Paperilaadusta riippuen silppu saa odottaa vedessä noin puolisen tuntia ennen seuraavaa vaihetta.

2. Hienonna vedessä lionnut paperisilppu sauvasekoittimella (älä kaada vettä pois ennen hienontamista). Jos käytät värillistä paperia, niin ympäristö kannattaa suojata ja muutenkin toimia maltilla, seos räiskyy helposti ja värillinen paperiseos saattaa värjätä pintoja.

3. Kaada siivilän avulla seoksesta vesi pois. 

4. Laita valitsemasi muotti tarjottimelle tai muulle alustalle ja ala täyttää muottia paperimassalla. Voit puristaa massaa käsissä vähän kuivemmaksi, mutta liian kuivaa massaa on haastava työstää. Piparimuotti kannattaa täyttää massalla reiluun puoliväliin muotin korkeudesta. 

5. Ripottele muotissa olevan massan päälle kukan siemeniä. Jos käytät kovin isoja siemeniä, kannattaa massaa laittaa vähän paksummalti.

6. Lisää siementen päälle vielä ohut kerros massaa muottiin. 

7. Painele paperin tai rätin avulla muotissa oleva massa mahdollisimman kuivaksi, jotta siemenet ei ala itää.

8. Irrota massa muotista varovasti. Tarvittaessa voit kuivata massaa tämän jälkeen vielä lisää, mutta ole varovainen, että massakuvio ei hajoa!

9. Aseta massakuviot kuivumaan lämpimään paikkaan, esim.jääkaapin päälle. Massan paksuudesta ja lämpötilasta riippuen kuivuminen vie muutaman päivän.

Kuivuneita kuvioita kannattaa käsitellä varoen, ettei kuviot taitu rikki. Postittaessa kuvioiden taustalle suojaksi voi laittaa kirjekuoreen paksua kartonkia tai pahvia.

Kuviot voi kylvää multaan avomaalle tai ruukkuun kukista riippuen, ohjeet kannattaa liittää saajalle lahjan mukaan. 

Pienempien askartelijoiden kanssa pieniä siemeniä voi sekoittaa kuivahkoksi puristetun massan sekaan, ja askartelijat voi puristaa massasta kämmenissään ”herneitä”. Näiden kuvioiden kuivuminen vie vähän enemmän aikaa. 

Massan kanssa ei kannata säästellä, valmiit kuviot saa jäädä noin sentin paksuisiksi, ohuemmat rikkoutuvat herkästi. Me silputtiin veteen kuusi A4-arkkia, siitä riitti niukin naukin kolmeen perinteiseen sydänpiparkakkumuottiin, viimeinen kuvio meinasi jäädä vähän turhan ohueksi.

Äitien lisäksi näillä lahjoilla on helppo ilahduttaa myös muita sukulaisia, päiväkotien ja koulujen aikuisia, lasten terapeutteja tai vaikkapa naapuria. Ja kasvun ihmettä on mielenkiintoista seurata lasten kanssa kotonakin. Me kylvettiin sydämissä ruukkuihin pioniunikkoa, nyt odotellaan ensimmäisten vihreiden varsien itämistä ja ihania punaisia kukkia!

Aurinkoista, rentouttavaa ja ihanaa äitienpäivää kaikille äideille ja onnea myös kevään muille sankareille!

-Tuulia-

Touhua ja tohinaa -sarjassa touhuilee askarteluun hurahtanut äiti ja touhukas esikouluikäinen erityisen ihana nuorimies, ja saattaapa touhuissa vilahdella välillä mukana myös perheen iskä. Tykätään yhdessä tekemisestä, ulkoilusta, lautapeleistä ja kaikenlaisesta puuhailusta sisällä ja ulkona. Enemmän touhua ja tohinaa, vähemmän känkkäränkkää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *