Mennään metsään!

Näinä poikkeusaikoina meillä on ulkoiltu paljon enemmän kuin mitä tavallisessa arjessa töiden, eskarin ja harrastusten lisäksi ehtii. Kävelylenkit ja metsäretket on kuuluneet lähes jokapäiväiseen ohjelmaan ja monenlaista on touhuttu myös omassa pihassa. Ehdottomasti kaikkein hauskinta on kuitenkin suunnata koluamaan lähimetsiköitä.

Ollaan puuhattu metsässä monenlaista, ja todettu, että metsä sopii mainiosti myös erilaisten eskaritehtävien tekemiseen. Ulkoilma kummasti piristää ja rauhoittaa yhtä aikaa, ja metsässä kiukuttelukin yleensä unohtuu kokonaan! Eskarilainen on harjoitellut kirjaimia ja lukemisen alkeita, ja näitä puuhia on tehty paljon myös metsäretkillä: kepillä voi kirjoittaa lumeen tai multaan, risuista voi muotoilla kirjaimia, ja innostuksen riittäessä kirjoittaa vaikka kokonaisia sanoja ja viestejä muiden metsässä kulkijoiden ihmeteltäväksi. Me on treenattu samalla Suomen maantietoa, kun karttapalapelistään innostunut poika kirjoitteli metsään kaupunkien nimiä. Kuvaamataitoakin metsässä voi harrastaa; puiden oksat, kivet, kävyt, kuivat lehdet ja muut luonnon aarteet tarjoaa aineksia erilaisten taideteosten kokoamiseen. (Muistathan, että eläviä puita ei saa katkoa, ja sammaleen kerääminen vaatii maanomistajan luvan!) Me tehtiin metsään ukko, jolla on valtava havunoksa-tukka. Joka päivä retkellä on käyty tarkistamassa vieläkö tyyppi polun laidassa on pysynyt ehjänä.

Näin keväällä metsä tarjoaa upean ympäristön kevään merkkien tarkkailuun. Jonkin lehden välissä tuli kotiin luontobingo kevään etenemisestä, sitä ollaan yhdessä täytelty. Vastaavia löytää myös netistä googlaten. Ollaan etsitty metsästä myös erilaisia asioita; kovia, pehmeitä, piikikkäitä, vihreitä, ruskeita, teräviä. Näiden kanssa puuhatessa käytimme pojan fysioterapeutin askartelemaa taulua, jollaisen voisi hyvin tehdä ennen retkeä lapsen kanssa yhdessäkin. Epätasainen metsämaasto tarjoaa muuten oivallisen ympäristön motoristen taitojen treenailuun leikin varjolla. Puunrungoilla tasapainoilu, mättäiltä toisille hyppely ja kivillä kiipeily on meidän suosikkipuuhia!

Metsässä voi myös leikkiä monenlaisia leikkejä. Majaleikit lienee monen ikäisten kestosuosikkeja. Me on leikitty metsässä myös puuhippaa, jossa hippaa pakenevat yrittävät juosta puulta toiselle ennen kuin hippa ehtii napata kiinni. Erilaisten eläinten matkiminen on myös hauskaa puuhaa, ja piiloleikki on toki klassikko, joka on erityisen hauskaa metsäympäristössä.

Ja mitä olisikaan metsäretki ilman eväitä? Meillä on eteisen naulakossa valmiina pikkuinen retkireppu, josta löytyy valmiina nenäliinoja, istuinalusta eväiden nautiskeluun, saippuakuplapullo, paperista askarreltu kiikari mielenkiintoisten maisemien tähyilyyn, ja muovipussi joko aarteille tai metsästä löytyneiden roskien kuskaamiseksi niille kuuluvaan paikkaan, eli roskikseen. Lähimetsässä on eräs sinivuokkojen ympäröimä sammaloitunut kivi, jonne aurinko paistaa koko päivän. Jossain vaiheessa retkeä suuntaamme aina tuolle kivelle ja kaivamme repusta kahvitermoksen ja pillimehun ja vaihdellen pussismoothieta, hedelmää, leipää, välipalakeksejä – ja aika usein myös suklaata tai jotain muuta pientä herkkua. Mikään ei maistu paremmalta kuin kuusen juurella syödyt eväät, kun linnut laulavat ja tuuli humisee puissa. Näistä hetkistä meidän koko perhe ammentaa energiaa tähän poikkeukselliseen arkeen, ja samalla tuo vauhdikas nuorimies voi kuluttaa ylimääräiset kierroksensa helpommin kuin neljän seinän sisällä. Usein meillä kuullaankin pyyntö; ”Mentäiskö äiti mettään?” Ja usein sinne myös mennään.

Hauskan retkeilyyn innostavan retkihaasteen voit tulostaa osoitteesta https://luontohetkiblogi.blogspot.com/2019/03/retkihaaste-ja-retkikeraily-inspiroivat.html .

Me testattiin tämä viime syksynä ja ihastuttiin kaikki! Ihan kaikkia retkiä ei saatu tehtyä, mutta monenlaisia uusia ideoita retkeilyyn tämä antoi, ja pääsi kunniapaikalle jääkaapin oveen.

Iloisia metsäretkiä ja -hetkiä kaikille!

-Tuulia-

Touhua ja tohinaa -sarjassa touhuilee askarteluun hurahtanut äiti ja touhukas esikouluikäinen erityisen ihana nuorimies, ja saattaapa touhuissa vilahdella välillä mukana myös perheen iskä. Tykätään yhdessä tekemisestä, ulkoilusta, lautapeleistä ja kaikenlaisesta puuhailusta sisällä ja ulkona. Enemmän touhua ja tohinaa, vähemmän känkkäränkkää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *