Lukutoukka

Meidän eskarilainen oppi kevään aikana lukemaan, ja uusi taito on ilahduttanut koko perhettä (varsinkin kun tuolle nuorelle miehelle uusien taitojen omaksuminen on erityisyyksien vuoksi vähän haastavampaa kuin monelle muulle saman ikäiselle)! Itse olen lukenut kirjoja siitä asti kun lukemaan opin, ja myös lapselle on luettu paljon ja kirjastoissa on vierailtu pojan kanssa ensimmäisen kerran jo ihan vauvaikäisenä. Nyt ollaan kaikin keinoin haluttu tukea lukemista, ja siihen liittyen keksin ”lukupäiväkirjaksi” kierrätysaskarteluna toteutettavan lukutoukan, joka kasvaa luettujen kirjojen myötä pituutta. 

Askarteluun tarvitaan välttämättömimmillään vain kananmunakenno, sakset ja kynä, mutta halutessaan toukan voi tuunata värikkäämmäksi maalaamalla, ja me tehtiin omalle toukalle sarvet kaapista löytyneestä piipunrassista ja liimattiin silmiksi liimattavat askartelusilmät.

Askartelun aloituksena kananmunakennon ”kupit” leikataan irti ja reunat siistitään suoriksi. Tähän vaiheeseen tarvitaan ainakin pienempien askartelijoiden kohdalla todennäköisesti aikuisen apua, kenno on yllättävän haastavaa leikata. Tämä askartelu on siitä näppärä, että askartelua voi jatkaa pikkuhiljaa, vaikka sitä mukaa kun uusia kirjoja tulee luettua. Jatkossa kannattaa siis säästää kananmunakennot, ainakin jos talossa on ahkeroita lukijoita! Toki toukan voi askarrella kerralla valmiiksikin, ellei halua liittää lukemista aiheeseen. 

Leikkaamisen jälkeen me maalattiin irtonaiset kupit pulloväreillä. Maalin kuivumisen jälkeen toukan pääpalaan tehtiin saksilla pienet reiät, joiden läpi työnnettiin pätkä piipunrassia tuntosarviksi. Lapsi liimasi toukalle silmät ja piirsi tussilla suun. Ja sitten lukemaan!

Poika luki sohvannurkassa äidille eilen marketin alesta löytyneen Kalsarialkkarisankarin, ja sen myötä toukka kasvoi heti pätkän. Kiinnitin kennon kupit toisiinsa alareunasta nitojalla. Luettujen kirjojen tiedot merkittiin myös lukupäiväkirjaan, jonka poika haluaa viedä syksyllä opettajalle näytille. 

Maanantaille suunniteltiin jo kirjastoreissua nyt, kun kirjastot viimein taas aukesivat. Saa nähdä miten pitkäksi toukka kesän aikana kasvaakaan!

Iloisten, hassujen ja jännittävien tarinoiden täyttämää kesää kaikille!

-Tuulia-

Touhua ja tohinaa -sarjassa touhuilee askarteluun hurahtanut äiti ja touhukas esikouluikäinen erityisen ihana nuorimies, ja saattaapa touhuissa vilahdella välillä mukana myös perheen iskä. Tykätään yhdessä tekemisestä, ulkoilusta, lautapeleistä ja kaikenlaisesta puuhailusta sisällä ja ulkona. Enemmän touhua ja tohinaa, vähemmän känkkäränkkää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *