Hamahelmiä uudella tavalla

Monet vanhemmat varmaan tietävät hamahelmet, nuo mielestäni kirotut pikkuiset muovinpalat, jotka leviävät ympäri lattiaa ja viimeistään silittäessä joko sulavat raudan pohjaan kiinni tai räjähtävät ympäriinsä niin, että lapsen vaivalla tekemä taideteos on pilalla. En siis juurikaan ole hamahelmien ystävä, mutta meidänkin kaapista niitä silti löytyy. Olen miettinyt miten noita voisi käyttää muuten kuin perinteisiin hamahelmitöihin, joita lapsi kantaa jo iltapäiväkerhosta kotiin kiitettäviä määriä. Ollaan pujoteltu helmistä rannekoruja, mutta nettiä selatessa vastaan tuli vielä mielenkiintoisempi idea, nimittäin helmien sulattaminen uunissa. Ja toki tätä piti testata heti!

Helmistä valmistettua ”astiaa” varten tarvitaan uuninkestävä kulho, vuoka tai kuppi (mielellään sellainen, joka levenee vähän ylöspäin, helpottaa helmien asettelua), ruokaöljyä ja toki niitä helmiä. Heti alkuun uunin voi laittaa lämpenemään, noin 200 astetta vähän uunista ja helmistä riippuen on sopiva lämpötila. Askartelu aloitetaan öljyämällä tarkoitukseen valittu astia sisäpuolelta kauttaaltaan (tässä voi käyttää apuna pullasutia). Öljyämisen jälkeen astiaan lisätään helmiä. Me laitettiin helmiä ensin vähän kerrallaan, mutta todettiin sitten, että yhtä hyvin onnistuu, vaikka helmiä kippaisi kulhoon kerralla isomman keon ja painelisi sitten tasaiseksi pohjaa ja reunoja vasten. Halutessaan reunan voi siistiä tasaiseksi asettelemalla helmet reunaan tarkasti.

Kun astiassa on haluttu määrä helmiä valmista tuotosta ajatellen, laitetaan astia helmineen uuniin. Paistoaika vaihtelee sen mukaan miten ”sulaneen” valmiista astiasta haluaa ja minkälaisia helmiä käyttää. (Olen kuullut, että Tigerin helmet sulavat kauniimmin kuin aidot Hamat, me tehtiin meidän kulho kotoa löytyvistä Haman helmistä.) Työtä kannattaa tarkkailla uunissa ollessa, mutta noin kymmenisen minuuttia on yleensä sopiva aika, jotta helmet sulavat sopivasti. Helmien sulaessa saattaa tulla vähän käryä, joten ikkunaa saattaa joutua pitämään auki.

Kun helmet sitten on sopivasti paistuneet, seuraa melkeinpä askartelun vaikein osuus, kun pitäisi malttaa odottaa, että helmet ja muottina ollut astia jäähtyvät täysin. Jäähtyneestä astiasta helmityö irtoaa helposti. Valmiin työn voi pyyhkiä tai pestä varovasti puhtaaksi pintaan jääneestä öljystä. Elintarvikekelpoinen valmis astia ei ole, mutta soveltuu loistavasti esim.pienten lelujen, avainten tai hiuslenkkien säilytykseen tai vaikkapa palasaippuan alustaksi. Meillä kulho pääsi ikkunalaudalle vahtimaan lapsen stressipalloja. 

Värikkäitä ja aurinkoisia askarteluhetkiä helmien parissa!

-Tuulia-

Touhua ja tohinaa -sarjassa touhuilee askarteluun hurahtanut äiti ja touhukas esikouluikäinen erityisen ihana nuorimies, ja saattaapa touhuissa vilahdella välillä mukana myös perheen iskä. Tykätään yhdessä tekemisestä, ulkoilusta, lautapeleistä ja kaikenlaisesta puuhailusta sisällä ja ulkona. Enemmän touhua ja tohinaa, vähemmän känkkäränkkää!

  1. Matti Hokkanen

    Taas, sitä Oppi Uutta, eli ei ole Sattunut Kohdalleni Nimi Hana-Helmet, mutta Kuulostaa Mielenkiintoiselta Tuo Uunissasulattaminen, eli Mielikuvitus, on tässäkin Varmasti Poikaa ja Samoin, Kaikille Mukavia Askarteluhetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *