Erityislapsen vanhemman hyvinvointi

Kategoria: Meidän Erityinen arki | 0

Kirjoittajana Leijonaemo Emma Koivisto, sairaanhoitaja ja vastavalmistunut terveydenhoitaja

Kesä on nyt ja tässä. Lomat ovat alkaneet tai useilla vielä alkamassa. Mikä sen parempi ajatus, kuin antaa aikaa myös itselle, perheelle ja omalle hyvinvoinnille. Erityislapsen vanhempana tämä ajatus voi tuntua kaukaiselta, mutta on niin tarpeellinen. Lasten loma-ajat ainakin omassa arjessa tuovat enemmän stressiä päiviin, kun lasten loma on pidempi kuin meidän aikuisten. Loma-aikana puuttuu se tuttu ja turvallinen arjen rutiini, jos siitä ei pidetä kynsin hampain kiinni. Omaan stressinsietokykyyn vaikuttaa isona osana oma jaksaminen. Jos itse jaksaa ja voi hyvin, niin koko perhe voi hyvin. Liikunta ja säännöllinen ruokailu, sekä itsestä huolehtiminen ovat tärkeää myös loma-aikana.

Ravinto on yhteydessä mielemme hyvinvointiin ja oikeilla valinnoilla voimmekin vaikuttaa jaksamiseen sekä hyvinvointiin. Terveellinen ruokavalio sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita sekä on monipuolista ja maukasta. Ravitsemuksessa kokonaisuus ratkaisee, eikä yksittäisillä valinnoillamme ole merkitystä ruuan terveellisyyteen. Säännöllinen ja monipuolinen syöminen auttaa jaksamaan paremmin sekä pitää aineenvaihdunnan liikkeellä. Välipalat aterioiden välillä eivät kerrytä nälkää liian suureksi, jolloin annoskoot ja ruokavalinnat pysyvät hallinnassa. Satunnainen herkuttelu kohentaa mieltämme, joten se on sallittua! Lisäksi herkuttelu ja ruoka tuovat monasti ihmiset yhteisen pöydän ääreen.

Olemme opiskelukaverini Ellan kanssa tehneet hyvinvointiin liittyvän blogin, joka on kaikkien käytettävissä. Blogista löytyy vinkkejä erilaisiin terveellisiin ruokiin, tekstejä hyvinvointiin sekä liikuntaan. Tarkoitus on motivoida lasten vanhempia liikkumaan, syömään monipuolisesti ja terveellisesti. Meidän blogin kirjoituksilla ja ruokaohjeilla pääsee hyvin alkuun. Esimerkiksi kesän juhliin voisi hyvin leipoa smoothie-kakun, joka on terveellisempi ja raikkaampi kuin esimerkiksi perinteinen kermakakku. Ohje löytyy blogin tiedostoista. Samoin kauniina kesäpäivänä voi ottaa lapset mukaan ulos ja jumpata lasten kanssa pihalla, vinkkejä tähänkin löytyy blogista. Lähiaikoina on tulossa teksti lapsen kanssa tehtävästä jumpasta. Säännöllisesti lisäämme blogiin tekstejä liikunnasta, hyvinvoinnista ja ruokaohjeita.

Linkki blogiin: https://liikkumisenilona.blogspot.com/

Haluan toivottaa kaikille hyvää kesää, luvatkaa huolehtia siitä tärkeimmästä, eli itsestänne!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *