Lomalle laskeudu, levolle asetu ja anna virran kuljettaa

Kategoria: Päin perhettä | 0

Kevät on ollut melkoista pyöritystä. Avatessani maaliskuussa Leijonaemojen toimiston ovea ensimmäistä kertaa työntekijänä oli lähipuistossa vielä komeat keväthanget, joista pystyi näkemään erilaisten kulkijoiden pienenpienet tassunjäljet. Hankehakemus karttanaan lähti tämä hanketyöntekijä etsimään omia askelmerkkejään erityislapsiperheiden erityiseen arkeen ja siihen, miten luonnon hyvinvointivaikutuksia saataisiin osaksi myös niiden perheiden elämää, joilla arki on asettunut tiukasti oman kotikolon seinien sisäpuolelle.

Pilke silmäkulmassa nimetty Perhe edellä puuhun -hanke on asettanut itselleen kovia tavoitteita: puuttua siihen eriarvioisuuteen, jota erityislapsiperheet usein kokevat rajautuessaan pois monille niin arkisista ja itsestään selvistä luontokokemuksista, joita monien kesälomat, syyslomat ja talvilomat ovat täynnä: yhteisiä, perheen ja ystävien kesken vietettyjä hetkiä ja retkiä. Se, mikä muille on tavallista arkea, voi toisille olla harvinaista herkkua tai jopa tuskanhikeä otsalle nostattava ajatus siitä, miten meidän pesue tästäkin selviäisi. Se voi olla haaveita siitä, miten lapsemme pääsisivät osalliseksi sellaiseen, mitä muutkin ikäryhmässään tekevät ja kokeilevat.

Onneksi Leijonaemolaumassa on ennenkin osattu ja uskallettu tarttua haasteisiin, joten ennusmerkit ovat, että tässäkin hankkeessa pääsemme vielä yhteisen nuotiopiirin äärelle vaihtamaan toisten tilanteen tunnistava katseita ja kannustavia sanoja, joita toisen erityisen vanhempi voi toiselle antaa. Niitä, jotka kannattelevat koskien kuohunnassa.

Pyöräillessä hikoiltu ylämäki palkitsee puurtajansa alamäen vauhdilla, joka voi hieman hirvittää, mutta samaan aikaan ihanasti viilentää kevään kuumentamat päät. Myös matka itsessään voi olla päämäärä ja innolla odotan mitä hankkeen toimintavuodet 2018—2020 tuovat mukanaan. Nyt on kuitenkin aika rauhoittua juhannuksen ja kesäloman merkeissä paikoilleen, hetkeksi mättäälle möllöttämään ja laiturin nokkaan kuulostelemaan kesäyötä ja antaa luonnon elvyttävien vaikutuksien tehdä taikojaan.

Kirjoittaja on Perhe edellä puuhun -hankkeen projektityöntekijä Minna Juvalainen, joka on innokas parvekepuutarhuri ja puunhalaaja Helsingistä, pohjoisen sukujuurilla

Lue lisää hankkeesta täältä sekä tykkää hankkeen facebook-sivuista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *