Leijonapartio

Kategoria: Vertaisten verkko | 0

Kirjoittaja: Pia Lemmetty

Siitä on kohta kymmenen vuotta, kun minusta tuli Leijonaemo.

Tyttäreni sai koko elämän muuttavan diagnoosin vähän ennen kaksivuotissyntymäpäiväänsä.

Meillä oli silloin myös pieni vauva, ja olin väsynyt sekä peloissani. Muistan, kuinka ystävä tuli kylään ruokakassin kanssa ja muistan, kuinka kaikista avuntarjouksista ne konkreettiset teot olivat niitä, joista oli apua ja jotka jäivät mieleeni. Naapuri, joka jätti oven taakse höyryävän kattilallisen maistuvaa keittoa tai ystävä, joka vei tyttäreni leikkipuistoon hetkeksi ovat olleet sen hetkisen elämäni suuria sankareita.

Kun joku joutuu vaikeaan tilanteeseen, tulee helposti sanoneeksi: ”Sano vaan, jos voin auttaa”.

Kuinka moni kuitenkaan oikeasti uskaltaa pyytää naapurilta tai tuttavalta konkreettista apua? ”Tulisitko meille siivoamaan” tai ”En tajua näistä lomakkeista mitään, voisitko auttaa niiden kanssa?”

Kaikilla ei ole edes tukiverkkoa, jolta voisi pyytää apua – ja toisaalta tukiverkotkaan eivät aina jaksa loputtomiin. Vammaispalveluista avun saaminen voi kestää ja uudessa elämäntilanteessa ei aina ole edes voimia lähteä etsimään apua.

Leijonapartion tehtävänä on auttaa. Leijonapartio tukee vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten perheitä järjestämällä kriisitilanteessa olevalle perheelle apua. Leijonapartiolta voivat apua pyytää kaikki erityislapsiperheet, etusijalla ovat Leijonaemot ry:n jäsenperheet. Kyse on lyhytaikaisesta tuesta ennen kuin yhteiskunnan palvelut saadaan perheen tueksi. Leijonapartio auttaa mm. tukipalvelujen selvityksissä, lasten ja kodin hoidossa, Kelan hakemusten täyttämisessä tai järjestämällä muuta apua perheelle.

Kun aikanaan pääsin omasta kriisistäni takaisin jaloilleni, halusin auttaa myös muita. Leijonapartion puitteissa olen valmistanut valtavia määriä makaronilaatikkoa, olen täyttänyt vammaispalveluhakemuksia ja pistänyt laskupinoja järjestykseen. Olen nähnyt, että pienilläkin asioilla voi saada paljon aikaan. Konkreettisen tekemisen ohella olen voinut myös jutella ja jakaa kokemuksiani. Joskus kaikkein parasta lääkettä on tieto siitä, että ei ole yksin: joku muukin on kokenut saman ja selviytynyt siitä.

Leijonapartio toimii valtakunnallisesti. Jos tarvitset apua, ota yhteyttä lomakkeemme kautta. Voit pyytää apua byrokratiaviidaossa luovimiseen tai vaikka konkreettisesti apua ruoanlaittoon. Leijonapartio tekee parhaansa, jotta saisit juuri sitä apua, jota tarvitset.

Haluaisitko sinä auttaa? Etsimme myös jatkuvasti uusia vapaaehtoisia toimimaan Leijonapartiossa. Voit ilmoittautua mukaan vapaaehtoiseksi, se ei sido sinua mihinkään. Otamme yhteyttä, kun sinulle sopiva avunpyyntö tulee ja voit valita, lähdetkö mukaan vai et.

Aloitin marraskuun alussa Leijonaemojen vt. toiminnanjohtajana. Olen kiitollinen Leijonaemoille monesta asiasta, ja aivan erityisesti Leijonapartio on minulle sydämen asia. Haluankin tällä blogitekstillä kannustaa mukaan uusia vapaaehtoisia ja muistuttaa vaikeassa tilanteessa olevia siitä, että apua on saatavilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *