Leijonaemojen nimi juontaa juurensa poikastaan puolustavan leijonaemon väsymättömästä tarmosta. Nimestä huolimatta erityistä tukea tarvitsevan lapsen isäkin voi olla ”leijonaemo”,  leijonaäijä, joka seisoo leijonaemon rinnalla ja yhtä lailla hoitaa lastaan ja ajaa tämän asiaa.

Suuri osa Leijonaemot ry:n toiminnasta on avointa kaikille erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemmille – niin miehille kuin naisillekin. Isät ovat tervetulleita kaikkiin tapahtumiin, mutta monelle ”karjulle” naisporukkaan sopeutumisessa voi olla omat haasteensa, joten Leijonaemot tarjoaa myös erikseen isille suunnattua toimintaa, mm. isäviikonloput ja iltatapahtumat.

”Siellä te istutte ringissä ja itkette” – muuan isä mielipiteenään vertaistukiryhmistä.https://leijonaemot.fi/tapahtumat/

Isätapahtumia on kehuttu mm. hyvästä yhteishengestä ja minimaalisesta selittämisen tarpeesta: keskustelussa voi siirtyä suoraan asiaan, kun ei tarvitse ensin pohjustaa mitä tarkoittaa, kun lapsi on sairas, viettää aikaa sairaalassa tai kun elämää leimaa jatkuva epävarmuus.

Isäviikonloput

Nämä viikonloput ovat isän omaa aikaa ja silloin kokoonnutaan noin 10-15 isän porukalla olemaan rennosti yhdessä. Viikonloput pyritään viettämään paikoissa, jotka pystyvät tarjoamaan sekä rauhallisen ympäristön että hauskoja aktiviteetteja kohtuullisen matkan päässä suurista kaupungeista.

Ensimmäinen isäviikonloppu vaimon pakottamana, sen jälkeen ihan omasta tahdosta.” – isäviikonloppuaktiivi

Viikonloppu muodostuu yleensä tutustumisesta, asiaosuudesta, toiminnasta ja yhteisestä vapaa-ajasta. Lisäksi pyritään syömään ja nukkumaan hyvin. Asiaosuus voi olla erikseen tilattu keskustelija tai luennoitsija – vaihtoehtoisesti voidaan keskustella vapaasti jonkin aihepiirin ympärillä. Toiminnalliseksi ohjelmaksi on yleensä valittu laji, jossa tulee vähän hiki ja jota ei ehkä muuten kokeilisi. Kuluneina vuosina on mm. soudettu kirkkoveneellä, lumikenkäilty, ammuttu puhallusputkilla ja viimeisimpänä kokeiltu jousipyssyillä pelattavaa ”paintballia”, jossa väripallojen virkaa toimittivat pehmustetut nuolet. Yhteinen vapaa-aika vietetään istuskelemalla, juttelemalla tai pelaamalla mahdollisuuksien mukaan erilaisia pelejä. Myös yksin saa mietiskellä – tai ottaa vaikka päiväunet. Päivä päättyy yleensä saunomiseen ja monessa paikassa nykyään myös paljuun.

Viikonlopun mittainen saunailta ukkojen kanssa johon vaimo suhtautuu positiivisesti. Liian hyvää ollakseen totta.” – isäviikonloppuaktiivi

Leijonaäijien iltatapahtumat

Muutamalla paikkakunnalla järjestetään vapaailtoja isille. Näissä illoissa yleensä tehdään jotain hauskaa yhdessä ja sitten jutellaan, syödään ja joskus jopa saunotaan. Ohjelma vaihtelee alueittain ja järjestäjän mukaan.

Vertaistukiryhmät

Jos omalla paikkakunnalla ei löydy isien vertaisryhmää, mutta intoa järjestämiseen olisi, voi ryhmän perustaa itse. Toimistolta (toimisto@leijonaemot.fi) saa ohjeita ja tukea ryhmän perustamisesta ja aktiivisesti toimivat pääkaupunkiseudun isät sekä idempänä toimiva Savon Uroot varmasti neuvovat mielellään. Kaikkien yhteystiedot saa toimistolta.

Isät ovat tietysti tervetulleita kaikkien vanhempien vertaistukiryhmiin – ja jonkin verran isiä on niissäkin nähty. Vertaistukiryhmässä on yleensä kaksi vetäjää, ne kokoontuvat kerran kuussa ja kokoontumisessa on usein jokin teema.

Facebook

Leijonaemojen jäsenenä isät ovat tervetulleita Leijonaemojen suljettuun Facebook-ryhmään ja osallistumaan keskusteluun. Facebookissa noudatamme samaa luottamuksellisuutta kuin muussakin toiminnassa ottaen huomioon alustan omat tietoturva-asetukset.

Puhtaasti miehiseen juttuun perustimme oman faniryhmän, joka oli alun perin nimeltään ”Urosleijonat”, mutta nimi muutettiin hiljattain nopean nimikilpailun tuloksena muotoon Leijonaäijät. Tämän ryhmän löytää Facebookista hakutoiminnolla ja sisään pääsee lähettämällä pyynnön. Leijonaäijät-ryhmä ei ole virallista Leijonaemot ry:n toimintaa.

Iseille löytyy myös Leijonaemojen verkkokaupasta jokaisen Leijonaäijän oma huppari, joka kestää tuskanhiet, ilon kyyneleet, tallirasvan, rään ja keijupölyn.  Tutustu ja tilaa omasi jo tänään, tuotteita on vain rajoitettu erä.