Hallituksen linjaus koronatuesta osoittaa erityislapsiperheiden epätasa-arvoisen aseman

Kategoria: Astetta asiallisemmin | 4

Terveen, alle 10-vuotiaan lapsen kotihoidon hinta on hallituksen uusimman linjauksen mukaan n. 723 € / kk.

”Hankkeen kuvauksen mukaan korvaus annettaisiin varhaiskasvatuksessa olevan tai perusopetuksen lähiopetukseen myös poikkeusolojen aikana oikeutetun lapsen hoidosta kotona”.
Korvausta voisivat saada muun muassa päiväkotilapsien, esikoululaisten ja 1.–3. luokan lapsien vanhemmat, jotka ovat jääneet palkatta kotiin hoitamaan lapsiaan koronatilanteen vuoksi.”

Tämä päätös valmisteltiin ilmeisen nopeasti ja rahat sen toteuttamiseksi tulevat valtion ylimääräisestä talousarviosta. Päätöksen piirissä on koko Suomi, ja kaikkia sen piiriin kuuluvia kohdeltaneen tasa-arvoisesti.

Olen iloinen siitä, että lapsiperheiden tilannetta huomioidaan ja että työn ja perheen yhdistämisen haasteita tuetaan näin selkeällä toimella. Samanaikaisesti olen kuitenkin hämmentynyt ja päätös herättää minussa – ja tuhansissa erityislasten vanhemmissa – runsaasti kysymyksiä ja myös tunnetta epäreilusta kohtelusta.

Päätös nostaa esiin kaksi isoa kysymystä, joista ensimmäinen on se, mikä on tässä uudessa tilanteessa niiden perheiden asema, joissa lapsi on yli 10-vuotias, mutta joka ei välttämättä tule hetkeäkään toimeen yksin? Tähän ryhmään kuuluu iso joukko erityislapsia ja -nuoria, joilla on vamma tai pitkäaikaissairaus. Itse voin tehdä työtäni kotona ja voin samalla huolehtia vaikeasti liikuntavammaisesta 12-vuotiaastani, mutta monella tilanne on aivan toinen. Erityishoitorahaa ei ole myönnetty kuin osalle tapauksista ja työpaikoiltakin puuttuu selkeät tiedot ja ohjeet, miten toimia.

Toinen hallituksen linjauksen esiin nostama epäkohta on korvaus lapsen hoitamisesta kotona muulloinkin, kuin poikkeusoloissa. Suomessa on varmasti tuhansia erityislasten vanhempia, jotka ovat joutuneet jäämään joko kokonaan pois töistä tai ainakin osa-aikatöihin lapsen vaikean sairauden tai vamman vuoksi. Lapsi voi vaatia ympärivuorokautista huolenpitoa, joka kuormittaa vanhempaa niin, että työssäkäynti on haastavaa tai mahdotonta. Tästä esimerkkinä yölliset heräämiset, jatkuvan valvonnan tarve, vaativa lääkehoito ja infektiokierteet. Näille perheille kuuluisi koronatuen kaltainen tuki joustavasti ja oikeudenmukaisesti. Nyt osa perheistä on päässyt omaishoidon tuen piiriin täytettyään tarkan pisteytyskriteeristön. Valtaosa lapsensa omaishoitajista saa tukea reilusti alle tuon uuden tuen määrän.

Koronapandemia asetti monet perheet siihen tilanteeseen, jossa erityislapsiperheet elävät vuosikausia: ulkonaliikkumista on rajoitettu infektioriskien takia ja toisaalta työnteko on vaikeaa tai mahdotonta lapsen hoidollisuuden ja oman jaksamisen kanssa. Sosiaalinen eristäytyminen on myös monelle tuttua. Toivon sydämestäni, että tämä pandemia saa päättäjät ymmärtämään nykyistä paremmin sen tilanteen, missä tuhannet lapsiperheet Suomessa elävät myös silloin, kun valtakunnallinen poikkeustila on ohi.

Pia Lemmetty, toiminnanjohtaja
Leijonaemot ry

4 kommenttia

 1. Miimu

  Aika hyvin Helsingissä saa alimmalla tuella. Monessa kaupungissa se on se minimi eli 300 ja risat.

 2. Vieras

  Sivustaseuraajana ja asioita tuntemattomana vain kommentoin, että pitäisikö tuossa lukea ylin eikä alin omaishoidon tuki?

 3. Niina

  Kaikki omaishoitajien tuki olisi noustava minimissään tohon 2 luokkaan, mikä on tota luokkaa mistä maininta ja noi vaativat ja hoidolliset siihen korkeimpaan.

 4. Suvi

  Nykyisin PHKY:n omaishoidon kriteerit erittäin tiukat. Olemme voittaneet aikoinaan kaksi kertaa hallinto-oikeudessa omaishoidontuen.

  Hallituksen päätös eriarvoistaa myös perheet joissa vanhemmat ovat työttömiä, sairaslomalla tai eläkkeellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *