Erityisen hyvät matkavinkit

Kategoria: Meidän Erityinen arki | 0

Terveisiä Kreikasta! Kesällä moni matkustaa, joten laitan tänne parhaat vinkkini erityislapsen kanssa matkustamiseen.

Matkustan yksin erityislapsen kanssa ja nämä ovat osoittautuneet todella hyviksi:

 1. Miellyttävä ranneke lapselle, jossa yhteystiedot, jos jotain sattuu. Minulla lukee mom: ja numero ja dad: ja numero, jotta saavat lapsen isän tarvittaessa kiinni, jos minulle sattuu jotain. Siinä myös diagnoositieto, jotta ymmärtävät mahdollisesti poikkeavaa käytöstä.
 2. Vedenkestävä laukku, johon saa arvotavarat mukaan uimaan.
 3. Iso varavirtalähde, jotta pädissä riittää virtaa hotellille asti, vaikka kone myöhästyisi. Tarkista Finavian sivuilta, minkäkokoisen virtalähteen saa ottaa koneeseen mukaan.
 4. Tilaa lentoyhtiöltä avustajapalvelu. Jos reittilento, niin T2 Helsinki-Vantaalla on special customers -tiski, jossa ei jonoja. Jos pakettimatka, niin Finavian kotisivuilla on kartta, mistä soitetaan avustaja.
 5. Lapselle ikkunapaikka ja paikat tietty vierekkäin. Kun soitat lentoyhtiölle ja varaat avustajapalvelun, niin ovat meille ainakin pyynnöstä varanneet paikat vierekkäin. Ja ilmaiseksi ainakin tähän asti. Erityismatkustajien paikat ovat ikkunapaikkoja, jotta saavat rauhassa matkustaa.
 6. Matkatavarat sellaisissa matkalaukuissa, että saat tarvittaessa kaikki kannettua itse. Minulla lentolaukku sellainen, että sen saa tarvittaessa muunnettua repuksi. Arvotavarat vain yhteen laukkuun, jos joudut jättämään laukut valvomatta.
 7. Jos ääniyliherkkä, niin vastamelukuulokkeet. Meillä on riittäneet kunnolliset kuulokkeet. Muista, että otat johdon mukaan, jolla saa pädiin kiinni, koska Bluetooth ei toimi lentotilassa.
 8. Netflix ja sieltä ladattuna ohjelmia pädille. Kannattaa selittää jo kotona, että nettiin ei pääse huoneesta (jos pääseekin, niin mukava yllätys). Meillä pääsee tänä vuonna, mutta viime vuonna oli niin huono yhteys, ettei mitään oikein pystynyt katsomaan.
 9. Youtubesta kannattta näyttää video, jossa ääni ja merkki, koska vyö laitetaan ja valmistaa siihen, että siitä ei voi neuvotella vaan se pitää heti laittaa:
 1. Pienemmille suosittelen ottamaan pieniä yllätyksiä, joita voi tarvittaessa antaa. Niillä ostaa mukavasti vähän lisäaikaa. Meillä yllätysmunat ja blindbagit suosiossa.
 2. Pieni kylmälaukku, jossa saa omat eväät koneeseen. Kätevä myös paikan päällä, kun saa välipalan mukaan esim. autoa vuokrattaessa.
 3. Hae apteekista reseptit tulostettuna. Saat tekstin selityksen englanniksi ja leiman. Voi myös tulostaa kanta.fi, mutta monasti leimallinen vaikuttaisi olevan virallisemman oloinen. Jos erityslääkkeitä, niin lääkäriltä erillinen todistus englanniksi mukaan.

Erika Myhrberg

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *