Vertaisten verkko kannattelee nyt myös verkossa

Kategoria: Astetta asiallisemmin, Vertaisten verkko | 0

Pandemian rajoittamiseksi Leijonaemot ry on joutunut perumaan kaikki kevään tapahtumat. Leijonaemojen vertaistuen vahvuutena on aina ollut nimenomaan henkilökohtaiset kohtaamiset niin tapahtumissa kuin vertaisryhmissäkin. Nyt kaikki tämä on tauolla – juuri silloin, kun tarve vertaistuelle on suurimmillaan. Uusi tilanne ja epätietoisuus aiheuttavat tunnereaktioita niin lapsilla kuin vanhemmillakin. Normaalit sosiaaliset suhteet ja tunteiden tuuletusmahdollisuudet kapenevat.

Samaan aikaan kun peruimme tapahtumamme, toimiston väki siirtyi täysin etätöihin. Organisaationa tämä ei ollut meille iso muutos, koska etätyömahdollisuutta olemme hyödyntäneet paljon jo aikaisemminkin. Teams, Slack ja monet muut etätyösovellukset ovat meille peruskauraa. Vertaistuen järjestämisessä emme niitä kuitenkaan ole aiemmin kokeilleet.

Olimme tiedostaneet jo muutamia vuosia sitten, että verkkovertaistuen rooli tulee nousemaan yhä suuremmaksi. Se avaa mahdollisuuksia vertaistukeen myös monelle sellaiselle erityislapsen vanhemmalle, joiden on vaikea osallistua tapahtumiin välimatkojen tai lapsen hoidon takia. Kuitenkin verkkovertaistukea oli meillä tarjolla vain Facebookin jäsenillemme tarkoitetussa ryhmässä.

Olimme osallistuneet verkkovertaistukea käsitteleviin koulutuksiin ja verkostoihin. Olimme tutustuneet muiden järjestöjen ratkaisuihin ja oppineet muiden kokemuksista. Olimme pohtineet, millaiset ratkaisut voisivat toimia juuri meidän kohderyhmällämme. Olimme selvitelleet erilaisia teknisiä ratkaisujakin. Lopullinen toteutus oli vain jäänyt odottamaan sopivaa hetkeä: aloitamme verkkovertaistuen ”sitku”.

Pakko on paras muusa, joten poikkeustilan alkaessa suunnitelmat ja ideat oli nopeaa ottaa käyttöön. Meillä oli olemassa käyttöönottoa vaille valmiina ryhmächat-alusta Hyvä Kysymys -sivustolla. Chat-pohjien luominen ja ylläpitoon perehtyminen oli varsin nopeaa ja helppoa. Tapahtumien perumisesta kului vain viikko, kun meillä oli ensimmäinen vertaischat-ilta. Videovälitteisten vertaisryhmien käynnistäminen vei hieman pidempään, mutta pian voimme tarjota Teams-kokoontumisia kaikille vertaisryhmillemme.

Muutaman ensimmäisen viikon ajan chatteja on pyöritetty työntekijävoimin. Huhtikuussa alamme perehdyttää vapaaehtoisiamme chattien ohjaamiseen. Tämä tarjoaa vapaaehtoisillemme mahdollisuuden oppia uusia taitoja, joista on hyötyä myös muualla kuin Leijonaemojen toiminnassa. On hienoa, että Väestöliitto on tarjonnut kumppanijärjestöilleen tällaisen teknisen alustan vertaistuen järjestämiseksi.


Verkkovertaistuen järjestämisessä on kiinnitettävä huomiota turvallisuuteen, luottamuksellisuuteen ja osallistujien yksityisyyden suojaan. Esimerkiksi käytössämme ollut Teams vaati hieman virittelyä, jotta voimme lähettää kutsut rajatulle vastaanottajajoukolle, mutta osallistujat voivat halutessaan esiintyä vain kutusumanimellä. Verkossa toimiessa jokaisen tulee toki noudattaa varovaisuutta ja harkita, mitä tietoja jakaa itsestään tai läheisistään. Leijonaemojen tavoitteena on rakentaa turvalliset puitteet vertaistuelle, oli kyseessä verkko- tai lähitapaaminen.

Kohderyhmällämme on hyvin erilaisia teknisiä valmiuksia verkkovertaistukeen osallistumiseksi. Meidän oli mietittävä, mitkä kanavat ovat meidän kohderyhmällemme tuttuja tai helppoja omaksua. Chattiin kirjoittaminen on helppoa, vaikka varsinkin pienellä näytöllä keskustelut vilahtavat nopeasti ohi ja joskus ohjelma tipauttaa keskustelijat ulos chatista. Teams on tullut monelle tutuksi työelämästä tai lasten etäkoulun kautta. Näihin kirjautuminen on helppoa. Uusia järjestelmiä tulee tarjolle jatkuvasti ja olemassa olevia kehitetään vauhdilla. Emme halua hajauttaa verkkovertaistukea hallitsemattoman moniin ympäristöihin, mutta seuraamme kuitenkin kiinnostuneita erilaisia mahdollisuuksia.


Julkisuudessa on puhuttu paljon siitä, miten tämä poikkeustilanne tulee muuttamaan työelämää. On havaittu, että monessa työssä etätyö onkin mahdollista, vaikka aiemmin sitä on pidetty vaikeana toteuttaa. Tämä sama muutos näkyy myös järjestökentällä. Meidän on oltava valmiita muuttamaan totuttuja ajatuksiamme ja toimintamallejamme. Vertaistuki ja henkilökohtaiset kohtaamiset ovat edelleen Leijonaemojen toiminnan kirkkainta ydintä, mutta kun maailma ympärillämme mullistuu, meidän on löydettävä vertaistuelle ja kohtaamisille uusia tapoja.

Muutos edellyttää uusia tapoja toimia vapaaehtoisten kanssa. Jouduimme perumaan keväältä myös uusien vapaaehtoisten koulutuksen sekä vapaaehtoisten tukemiseksi tarkoitettuja tapahtumia. Koulutussisällön siirtäminen verkkoon onnistuu kohtuullisen kivuttomasti, mutta koulutuksissamme tärkeässä roolissa on aina ollut myös virkistys ja vertaistuki. Löydämme tähänkin varmasti ratkaisuja vielä kevään aikana. Työntekijältäkin verkkoon siirtyminen vaatii heittäytymistä – selfiet ja videolla esiintyminen on keski-ikäiselle täti-ihmiselle haaste, mutta nyt on ravistettava turha itsekriittisyys ja annettava palaa.

Vertaistuen ja muunkin järjestötoiminnan siirtyminen entistä enemmän verkkoon vaikuttaa myös kulurakenteeseen. Tilavuokrat, majoitus- ja matkakulut vähenevät, mutta poikkeustilan hälvettyä tarve kasvokkaisille kohtaamisille on varmasti suurta. Valtakunnallisena toimijana meidän on varauduttava siihen, että työntekijät jalkautuvat aikanaan eri puolille Suomea, mikä aiheuttaa aivan uudenlaisia menoja. Verkkotoimintojen lisääntyessä edessä voi olla teknisiä investointeja tai digikehittämisen projekteja, joista emme vielä tiedä mitään.

Kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan tai kuinka kauan poikkeusolot kestävät. Emme voi jäädä odottamaan, että elämä jatkuu ”sitku”. Elämä on ”nytku” ja meidän on järjestönä tartuttava siihen. Kehitämme verkossa tarjoamaamme vertaistukea edelleen. Kun aikanaan voimme palata normaaliin, järjestämme ihan varmasti myös perinteisiä tapaamisia, joissa voimme tarttua toisiamme kädestä ja halata. Uskon kuitenkin, että verkkovertaistuki tulee tämän kevään jälkeenkin jatkamaan vahvana osana Leijonaemojen toimintaa.

Heli Parjanen
Järjestötyöntekijä

Erityiskiitokset Väestöliitto, Tukiliitto ja Syömishäiriöliito SYLI, joilta olemme saaneet apua niin verkkovertaistuen suunnittelu- kuin toteutusvaiheessakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *