Uusi Lastensairaala: Yhdessä jok´ikisen lapsen turvaksi

Kategoria: Astetta asiallisemmin | 0

Ensimmäiset potilaat perheineen tulevat Uuteen Lastensairaalan tänään. Pitkään odotettu sairaala avaa ovensa vaiheittain 17.9-26.9.2018.

Uudessa lastensairaalassa hoidetaan potilaita pääkaupunkiseudulta ja lisäksi kaikkialta Suomesta. HUSiin on keskitetty monien vaativien ja harvinaisten lastensairauksien hoito. Muun muassa lasten sydänkirurgia, elinsiirrot ja kantasolusiirrot siirtyvät Lastenklinikalta Uuteen lastensairaalaan. Lastenklinikan ja Lastenlinnan lisäksi toimintoja siirtyy Uuteen lastensairaalaan myös muista sairaaloista.

– Uusi lastensairaala on rakennettu lapsia ja perheitä varten. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden kehittää lääketieteellistä osaamista uusissa ja nykyaikaisissa tiloissa. Uuden lastensairaalan hieno arkkitehtuuri, uusin teknologia, taide ja inhimilliset arvot tekevät siitä huippusairaalan, sanoo toimialajohtaja Jari Petäjä.

Lasten ja perheiden sairaala

Sairaalassa kuljetaan kerros kerrokselta meren alta avaruuteen. Sisutuskonseptin lähtökohtana on ollut saaristoluonto, jota tukevat Tove Janssonin muumitarinoiden alkuperäinen grafiikka, maalaukset ja tekstit. Jokaiselle kerrokselle on oma tarinansa, jonka teemat toistuvat väreissä, opasteissa, seinien grafiikkapinnoissa sekä kirjoitettuina sitaatteina.
– Aulahissien lähellä oleva Muumipapan runo kosketti: Älä pelkää, hän sanoi. Käyttäytyköön meri aivan miten haluaa, mutta minä en välitä siitä. Minä aion suojella niitä, jotka asuvat tässä saaressa, jok´ikistä, Leijonaemot ry:n toiminnanjohtaja Janet Grundström siteeraa.

Uudessa lastensairaalassa vanhemmat voivat olla mukana kaikissa tiloissa ja toiminnoissa ympäri vuorokauden. Suurin osa potilashuoneista on yhden hengen huoneita. Vanhemmille on sairaalassa yhteinen vanhempainhuone. Lisäksi vuodeosastoilla on tilat vanhempien käyttöön.

– Itse koen tärkeimmäksi muutokseksi sen, että lapsen oikeus vanhemman läsnäoloon on mahdollista koko sairaalassa myös teho-osastolla 24/7. Monet Leijonaemoperheet, oma perheeni mukaan lukien, ovat kovasti kärsineet teho-osaston entisistä vierailuajoista, jotka olivat epäihmilliset koko perheelle. Uusi sairaala on upea ja maailman paras lastensairaala, josta me suomalaiset voimme olla ylpeitä. Perheet ovat saaneet olla suunnittelun eri vaiheissa mukana, mikä takaa sen, että tulevaisuudessa hoito tulee olemaan entistäkin perhekeskeisempää, iloitsee  Grundström.

Lapsilla on mahdollisuus leikkiin osastoilla ja vastaanotoilla. Sairaalan leikkiosastolla on mm. sairaalaleikkihuone, ateljee, aistihuone ja opetuskeittiö sekä nuorten musiikkihuone. Sisääntuloaulassa on meriakvaario, ja mediaseinään lapset voivat skannata värittämiään kaloja.

Sairaalan on lahjoitettu merkittävä määrä taidetta. Teokset on suunniteltu sairaalaa varten.

Ensimmäistä kertaa Suomessa sairaalaympäristöön on suunniteltu myös rauhoittava äänimaailma. Odotustiloissa on mahdollisuus kuulostella muumitarinoiden inspiroimia äänimaailmoja viidakon huhuilijoista avaruuden lauluun.

– Taiteen ja leikin avulla voidaan tarjota lapsille ja perheille ympäristö, joka edesauttaa paranemista ja vähentää pelkoa, muistuttaa projektipäällikkö, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Digitaaliset ratkaisut muuttavat toimintaa

Uudessa lastensairaalassa on paljon uutta teknologiaa. Digitaalisten ratkaisujen avulla parannetaan tiedonkulkua ja sujuvoitetaan palvelua.

Potilaat valitsevat ilmoittautumisen yhteydessä avatar-hahmon, joka johdattaa potilaat sairaalassa eteenpäin. Avatarin avulla potilaat kutsutaan vastaanotolle, ja hahmo näkyy esimerkiksi vuodeosastolla potilashuoneen ovessa. Hahmon avulla vanhemmat muun muassa tietävät, missä vaiheessa lapsen leikkaus on ja milloin lapsi on siirtynyt heräämöön.

Vuodeosastohuoneissa olevan monipalvelujärjestelmän eli tabletin kautta potilaat ja perheet saavat tietoa sairaalan tapahtumista, voivat pelata ja katsoa ohjelmia, lukea tietoa sairaudesta sekä pitää yhteyttä sairaalan ja kodin välillä.

Varastoautomaatit tehostavat varastointia ja hoitotarvikkeiden saatavuutta ja mahdollistavat hoitohenkilökunnan suoran potilastyön lisäämisen. Varastoautomaatin kautta tilataan muun muassa sängyt, lääkintälaitteet, apuvälineet ja liinavaatteet.

Uudet tilat mahdollistavat toiminnan muutoksen 

– Olemme pyrkineet luomaan sairaalan, joka mahdollistaa jatkuvan kehityksen niin lääketieteessä kuin potilaiden palvelussa, kertoo Pekka Lahdenne.

Päivystyksessä kaikki potilaat tulevat hoidontarpeen arvioinnin kautta joko nopealle vastaanotolle tai lisätutkimuksia vaativaan seurantaan. Seurantapaikalla potilas voi olla tarvittaessa vuorokauden ajan omassa huoneessa vanhemman kanssa. Seurantapaikalta potilaan on mahdollista kotiutua nopeasti, mikäli hän ei tarvitse jatkohoitoa osastolla.

Uudessa lastensairaalassa päiväkirurgian määrä lisääntyy. Lähes kaikki potilaat tulevat leikkaukseen suoraan kotoa. Vanhempi saa olla yhä enemmän lapsen mukana toimenpiteiden eri vaiheissa.

Teho-osastolla vanhempi voi olla lapsensa vierellä ympäri vuorokauden. Potilaita hoidetaan neljän hengen moduuleissa, joissa yksityisyys on turvattu toimivilla tilaratkaisuilla.

– Olemme erittäin ylpeitä monialaisen suunnittelun onnistumisesta ja olemme valmiit ottamaan potilaat vastaan, päättää Jari Petäjä.

 

Muuttoaikataulu 17.9-26.9.2018

Lastenklinikan ja Lastenlinnan toiminnot siirtyvät Uuteen lastensairaalaan. Sairaalaan siirtyy lastentoimintoja myös muista sairaaloista.

Viikko 38

ma 17.9. Lasten vastaanotot, erityistyöntekijät ja Kuvantaminen

ti 18.9. Päiväkeskus Vuori (Lasten kehityshäiriöpäiväkeskus ja Lasten autismipäiväkeskus)

ke 19.9. Vuodeosasto Avaruus, Video-EEG ja Kliininen neurofysiologia

(Lasten ortopedian ja traumatologian osasto K8, Lasten epilepsiaosasto L11 ja Kuntoutusyksikkö L14)

to 20.9. Vuodeosasto Tähti ja Päiväsairaala Taika

(Infektio- ja valvontaosasto K12 ja Lastentautien ja -kirurgian osasto ULS3)

pe 21.9. Vuodeosasto Taika (Lasten syöpäosasto K10 ja Lasten munuais- ja elinsiirto-osasto K3)

Viikko 39
ti 25.9. Lasten päivystys, Leikkaus- ja anestesiaosasto, Lasten teho-osasto Laakso, Kuvantaminen ja HUSLAB

ke 26.9. Vuodeosasto Vuori (Lasten sydänosasto K4 ja Pienten lasten kirurginen osasto K6, HUSUKE)

 

Lasten päivystys aukeaa Uudessa lastensairaalassa ti 25.9. klo 8.00.

Perusterveydenhuollon päivystys aloittaa klo 16.00.

 

Uusi lastensairaala numeroina:

Henkilökuntamäärä 1000.

Neljällä vuodeosastolla yöpyy keskimäärin 100 lasta joka yö.

Ajanvarausvastaanotoilla käy potilaita päivittäin noin 300.

Suomen suurimmassa lasten päivystyksessä käy keskimäärin 100 lasta vuorokaudessa.

Päiväsairaalassa käy potilaita päivässä noin 17.

Päivittäin tehdään noin 25 leikkausta, joista 15 päiväkirurgisesti.

Vuonna 2017:

24 elinsiirtoa

45 uutta syöpätapausta

109 alle 1500 g:n painoista keskosta

274 sydänleikkausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *