Takaisin kouluun – vai ei?

Kategoria: Astetta asiallisemmin | 1

Suomen hallitus on linjannut, että perusopetuksessa palataan lähiopetukseen ensi viikon torstaina 14.5.2020. Yliopistosairaaloiden lastenlääkärit ovat myös antaneet ohjeen lasten koronaviruksen riskiryhmistä. Näiden virallisten tahojen päätösten ja ohjeiden mukaan lähes kaikki lapset palaisivat kouluihinsa lähiopetukseen kevätlukukauden viimeisiksi viikoiksi.

Vaikka etäopetus on tuottanut haasteita niin monille erityislapsille, heidän perheilleen kuin koulujen henkilökunnallekin, monessa perheessä se on jo alkanut sujua – tai ollut jopa helpotus, kun suurten ryhmien aiheuttama aistikuormitus on vähentynyt ja koulutyötä on saanut tehdä omaan tahtiin. Monessa perheessä myös mietitään, onko koronariski omalla kohdalla niin pieni kuin yleisissä laskelmissa esitetään. Vaikka lapset eivät tutkimusten mukaan sairastu tai levitä koronavirusta yhtä herkästi kuin aikuiset, lapsen perheessä voi olla muita riskiryhmiin kuuluvia. Ja vaikka riski olisikin pieni, omaan perheen kohdalle harva meistä toivoo sairastumista.

Yhtä monessa perheessä kouluun paluu on helpotus, ja monella erityislapsella onkin koko kevään ollut oikeus osallistua lähiopetukseen. Lapsen elämään palaa tutut rutiinit ja käytännöt. Vanhemmat vapautuvat koulutuntien ajaksi hoitamisesta ja huolehtimisesta. Omat työt sujuvat paremmin ja omasta jaksamisesta huolehtiminen mahdollistuu. Myös erityislapsen sisaruksille voi olla tärkeää saada aikaa olla omissa oloissaan, omassa koulussaan tai kaksin vanhemman seurassa. Eikä pidä unohtaa niitä lapsia, joille koulu on kotia turvallisempi ympäristö vakaine aikuisineen, säännöllisine päivärytmeineen ja lämpimine lounaineen.

Koska erityislapset ja heidän perheidensä tilanteet ovat hyvin erilaisia, ei valitettavasti voida antaa suoraa lausuntoa siitä, olisiko erityislasten parempi palata lähiopetukseen vai jatkaa kevätlukukausi loppuun kotoa käsin. Suositusten antamista ei helpota sekään, että kukaan ei voi varmasti tietää, miten epidemia etenee kesän aikana ja millaisin järjestelyihin kouluihin palataan elokuussa.

Jokainen erityislapsiperhe joutuu nyt itse listaamaan plussat ja miinukset ja tekemään ratkaisun omista lähtökohdistaan. Muistetaan, että päätökset eivät välttämättä ole selkeitä ja yksioikoisia, vaan niiden takana voi olla monia sellaisia tekijöitä, joista ulkopuoliset eivät tiedä mitään. Tuetaan me erityislasten vanhemmat toisiamme tänä sekavana aikana ja hyväksytään toistemme ratkaisut – jokainen vanhempi ajattelee varmasti oman lapsensa ja perheensä parasta.

Leijonamojen 10 kultaisesta säännöstä löytyy ohje tähänkin kevääseen:
4. Erilaisuuden arvostaminen
Hyväksytään ihmiset, heidän perhe-elämänsä ja arvonsa vaikka ne poikkeisivatkin omasta näkemyksestä.

  1. Matti Hokkanen

    Kerrankin, Kirjoittaja, Lausuu tässä Julkisesti Erään, jonka olen Käytännössä Nähnyt Entisessä Erityisperuskoulussani, eli Silloisessa Svenska Skolan för Synskadade:ssa, eli Nykyisessä Valteri Skillassa, eli sen, että Tosiaankin, joillekin Lapsille/Nuorille, on se Koulu Kotoa Turvallisempi Paikka ja jopa, olen Kuullut sen Suhteen Sellaistakin Puhetta, että jospa Siirryttäisiin Takaisin Käytäntöön, että Koulun Asuntolassa Asuvat, Lähtevätkin vain Lomien ajaksi Kotiin, jos silloinkaan, jos esim. Vanhemmat, ovat vaikkapa Päihteiden Sekakäyttäjijä, jotka Mielestäni, jopa Erityisopettajat, joskus Unohtavat, eli Ajattelevat aina vain, että Erityislasten Vanhemmat, ovat Aina Hyviä Vanhempia, vaikka toisinkin, voi joskus olla! Toisaalta, on Varmasti Totta, että Etäopetus, on Lähiopetusta Parempi Vaihtoehto juuri, kun voi Tehdä Töitä Omaan Tahtiin, jota Mahdollisuutta, olisin tosissaan Kaivannut, varsinkin Ammattikoulun Puolella, jossa Opettajat, jopa minulle Vähättelivät minun sellaisesta Suoriutuvan, mutta jonkunverran, Opinnoista siten Suoriuduinkin Lähiopetusta Paremmalla Menestyksellä! Mutta Terveisenä Oppilaille, jotka Pääsevät Takaisin esim. Sauna ja -Allasosastollavarustettuun Kouluunsa, että Polskutelkaa ja -Löylytelkää oikein Olan Takaa, jos vaikka muutoin, Asutte Kerrostaloyhtiössä, jossa Saunavuorot, on menty Liian Yksiselitteisesti Peruuttamaan, joka minua, Kaikkein Eniten, tässä Corona-Hommassa Harmittaa, eli Peruuttaminen, ei ole Mitään Muuta, kuin Kiusantekoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *