Omat rajat, oma aika

Tiedätkö sen tunteen, kun olet vessassa, ja oven takaa alkaa kuulua koputusta ja vaativa ääni: ”Äiti? Äiti!” Tiedätkö sen tunteen, kun tulet raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja jo ovella vastaan tulee lapsi, joka tarvitsee apua läksyissä, rahaa luokkaretkeen tai halauksen, syliä ja läheisyyttä? Tiedätkö sen tunteen, kun yöllä havahdut pienten jalkojen tassutukseen kohti makuuhuonetta ja tiedät, että kohta kylkeesi painautuu lämpöinen lapsi, ja vain toinen teistä nukkuu loppuyön hyvin?

Kaikki nämä hetket ovat tärkeitä ja vahvistavat vanhemman ja lapsen suhdetta. Kuitenkin kaikissa näissä hetkissä voi herätä myös ajatus siitä, että tarvitset enemmän tilaa – tilaa ajatuksille, tilaa olemiselle, tilaa ihan vain hengittämiselle.

Lasten kanssa omien rajojen asettaminen voi olla vaikeaa. Pienen vauvan tai paljon hoivaa tarvitsevan erityislapsen kanssa vanhemman ja lapsen rajat sulautuvat helposti yhteen, eikä aina tiedä, missä toinen loppuu ja toinen alkaa. Tämä on luonnollista ja pienempää ja heikompaa tulee suojata ja turvata. Lapsi tulee vanhempaa lähemmäksi kuin todennäköisesti kukaan muu koko elämän aikana – niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Jossain vaiheessa kuitenkin olisi syytä alkaa taas piirtää omiakin rajoja. Alkaa tunnistaa itseään: kuka minä olen, mitä minä halua, mistä minä pidän, mitä minä tarvitsen? Tämän selvittämiseen tarvitaan omaa aikaa. Aikaa, jolloin saan ja voin olla vain minä.

Oman ajan ei tarvitse aina olla suurta ja ihmeellistä. Jollekin se on päivän ensimmäinen kahvikupillinen ennen muun perheen heräämistä, omien ajatusten parissa ikkunasta ulos tuijotellen. Toiselle se voi olla työmatka autossa mielimusiikin soidessa. Joku löytää itsensä metsälenkiltä juosten tai sieniä keräillen, joku toinen hakkaa halkoja tai kirjoittaa pöytälaatikkoon romaanin.

Omaa aikaa voi olla myös ystävien kanssa vietetty aika. Mökkireissu kaveriporukalla, iltakävely puhelimitse kaukana asuvan ystävän kanssa tai työpäivän päätteeksi kahvilassa piipahtaminen… Omien ystävien kanssa voi löytää itsensä, olla hetken irrallaan vanhemmuuden roolista.

Pikkuhiljaa alamme taas järjestää pandemian takia tauolla olleita Leijonaemo-tapahtumia, joissa voit myös saada omaa aikaa ja uusia ystäviä. Tapahtumia odotellessa voit antaa itsellesi pienen oman hetken uuden Hyvinvointitassut-tehtäväkirjamme parissa. Kirjan ovat tehneet lopputyönään sosionomit Riikka ja Sanna.

Leijonaemo Heli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *