Miten vammaiskorttia haetaan?

Kategoria: Astetta asiallisemmin | 2

Kesäkuun alusta alkaen Kelasta on voinut hakea eurooppalaista vammaiskorttia. Yhtenäisellä Vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline.

Palveluntarjoajille yhtenäinen kortti mahdollistaa palveluiden kehittämisen. Vammaiset ihmiset voidaan kortin avulla huomioida palveluissa paremmin.

Vammaiskortti on samanlainen kaikissa niissä Euroopan maissa, joissa se tulee käyttöön. Kortissa on henkilön valokuva, nimi- ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Vammaiskortissa voi olla joissain tapauksissa myös A-merkintä. Se tarkoittaa, että henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön.

18.6. alkaen lapsen vammaiskorttia ei voi hakea enää vanhemman asioimistunnuksilla. Mikäli lapsella ei ole omia tunnuksia tai mobiilivarmennetta, on lapsen vammaiskorttia haettava postitse.

Näin haet vammaiskortin

 1. Tarkista, että sinulla on Vammaiskortin hakemiseen oikeuttava päätös.
  • Tarkista, että päätöksesi on voimassa.
  • Onko päätöksesi tehty Kelassa? Jos ei, sinun täytyy lähettää siitä kopio Kelaan (myös sähköinen kopio tai kuva kelpaa).
 1. Tarvitset sähköpostiosoitteen.
  • Alle 15-vuotiaan tilauslupaa hakee lapsen huoltaja tai edunvalvoja.
  • Alle 18-vuotiaille suositellaan käytettäväksi huoltajan tai edunvalvojan sähköpostiosoitetta korttitilauksen viimeistelyä ja maksamista varten.
  • Järjestelmään voi tallentaa saman sähköpostiosoitteen vain kerran. Huomioi tämä erityisesti silloin, jos samalla sähköpostiosoitteella on tarkoitus hakea useamman henkilön korttia.
 1. Tarvitset kasvokuvan sähköisessä muodossa.
  • Kuvan on oltava JPEG-muodossa, tiedostopääte voi olla .jpg tai .jpeg. Kuva voi olla esimerkiksi sähköinen passikuva, koulu- tai päiväkotikuva tai itse otettu. Tarvitset kuvaa, kun viimeistelet tilauksen verkossa.
 1. Täytä Kelan lomake Tilauslupa EU:n Vammaiskortti
  • Sähköinen allekirjoitus riittää.
  • Tallenna lomake koneellesi.
  • Saat lomakkeen halutessasi paperisena Kelasta.
 1. Lähetä lomake Kelaan verkossa tai postitse.
  • 18.6. alkaen lapsen vammaiskorttia ei voi hakea enää vanhemman asioimistunnuksilla. Mikäli lapsella ei ole omia tunnuksia tai mobiilivarmennetta, on lapsen vammaiskorttia haettava postitse.
  • Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Lähetä lomake asiointipalvelun Viestit-toiminnolla.
  • Valitse viestisi aiheeksi Vammaistuet ja EU:n Vammaiskortti. Liitä lomake viestiin.
  • Voit lähettää lomakkeen Viestit-toiminnon kautta myös skannattuna tai valokuvana.
  • Voit lähettää lomakkeen Kelaan myös postitse.­
  • Jos vammaiskorttiin oikeuttavaa päätöstä ei ole tehty Kelassa, liitä kopio tai kuva siitä hakemukseesi.
  • Jos haet vammaiskorttia näkövammaiskortin perusteella, liitteeksi riittää kortista otettu valokuva tai kopio.
  • Paina lopuksi lähetä.

Kelassa tarkistetaan, että sinulla on voimassa Vammaiskorttiin oikeuttava päätös. Jos ilmoitit lomakkeella haluavasi korttiin myös A-merkinnän, Kela tarkistaa, että sinulla on voimassa siihen oikeuttava päätös.

Kela vie tietosi Vammaiskortin tilausjärjestelmään. Kun Kela on tallentanut tietosi järjestelmään, saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen linkin. Linkin kautta pääset täydentämään hakemustasi verkossa. Voit tehdä tämän itse tai tukihenkilösi kanssa. Jos et kirjaudu saamasi linkin kautta palveluun neljän (4) kuukauden kuluessa, tietosi poistuvat järjestelmästä automaattisesti. Mikäli et saanut sähköpostiisi linkkiä, varmista että sähköposti ei ole roskapostikansiossasi. Jos sähköposti ei ole tullut perille, ota yhteyttä Vammaiskorttitoimistoon.

 1. Tarkista, että yhteystietosi ovat oikein kortin tilausjärjestelmässä.
 2. Lisää valokuva.
 3. Lisää halutessasi avun tarvetta kuvaavat symbolit ja QR-koodi.
  • QR-koodi kannattaa lisätä varmuuden vuoksi tilauksen yhteydessä, sillä koodin lisääminen kortille jälkikäteen ei onnistu. QR-koodin sisällyttäminen korttiin ei velvoita sinua mihinkään. Voit halutessasi olla hyödyntämättä sitä.
 4. Maksa Vammaiskortti verkkopalvelussa. Kortin hinta on 10 € (kymmenen euroa).
 5. Saat valmiin Vammaiskortin postissa.
  • Korttisi on voimassa vuoteen 2028.

Vammaiskortin saaminen kestää noin kuukauden. Huomioi, että kortin toimitusaika riippuu siitä, kuinka nopeasti viimeistelet tilauksesi verkossa itse tai tukihenkilösi avustamana.

2 kommenttia

 1. Matti Hokkanen

  Tässä jo ensimmäinen “kompastuskivi,” eli kun tuo Lupalomake, on Kelan sivuilla vain tallennettavana Tiedostona, eikä sähköisenä esim. siten, että voisi tunnistautua Verkkopankkitunnuksilla, ei täysin Sokea, pysty sitä itsenäisesti täyttämään, kun on ilmeisesti PDF-Tiedosto, eli voi tulla tahtomattaan täytettyä vääriä asioita vvääriin kohtiin, vaikka toki, pystyy lukemaan esitetyt kysymykset, joka jo nopeuttaa prosessia. Voihan tietysti käydä josskin Kelan Toimipisteessä se täyttämässä Virkailijan kanssa, kun on suhteellisen lyhyt Lomake, mutta olisi jotenkin olettanut, että olisi ollut olemassa täysin sähköisenä, kun varmasti, on paljon Sokeitakin Tilaajija. Esimerkkinä, minne se kelpaa Todisteeksi, luin Linnanmäen http://www.linnanmaki.fi sivuilta, että jatkossa, Vammaiskortti, on ainoa, kelvollinen Todiste esim. Avustajan ilmaisen rannekkeen saamiseksi niin Lintsillä, kuin muissakin, vastaavissa “Huvinvointivaltioissa.”

 2. Petra Rantamäki

  Hei,

  Linnanmäellä kelpaa oikein hyvin todisteeksi avustajan tarpeesta myös muut dokumentit. Alla Linnanmäen sivuilta tiedot.

  https://www.linnanmaki.fi/fi/tietoa-puistosta/esteettomyys/
  Avustajarannekkeen myöntämisperusteet

  Yksilöllistä tukea tarvitsevan liikuntarajoitteisen, näkö-, kuulo- tai kehitysvammaisen, autistisen tai dysfaattisen maksavan asiakkaan avustaja saa maksuttoman avustajarannekkeen, jolla avustaja pääsee avustettavan kanssa laitteisiin jonottamatta. Avustaja ja avustettava voivat halutessaan jäädä suoraan yhdelle uudelle kierrokselle. Avustajaluvan myöntämisessä käytetään myös tapauskohtaista harkintaa.

  Avustajarannekkeen tarpeen todentaminen

  Avustajan tarpeen todentamiseksi hyväksymme esimerkiksi EU:n Vammaiskortin, jossa on A-merkintä avustettavan tarpeesta. EU:n Vammaiskorttia on mahdollista hakea toukokuussa 2018. Avustajarannekkeen tarpeen voi todentaa myös lääkärintodistuksella tai muulla virallisella asiakirjalla. Nämä esitetään Linnanmäen lipunmyynnissä, jossa avustajarannekkeet myönnetään. Avustajaluvan myöntämisessä käytetään myös tapauskohtaista harkintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *