Leijonapartio – teen työtä, jolla on merkitystä

posted in: Astetta asiallisemmin | 0

Kun esikoiseni syntyi, sain tuoreelta mummolta parhaan lahjan. Kun kotiuduimme, oli meillä valmista ruokaa jääkaappi ja pakastin täynnä. Muistan vieläkin kahdeksantoista vuoden takaa tunteen, miten helpottavaa oli ihmetellä kaikkea uutta elämässä, kun ruokaa ei tarvinnut pohtia ensimmäisiin viikkoihin.

Kun sairastimme koko perhe tänä syksynä pidempään, toi ystäväni ruokakassin oven taakse. Kuinka mahtavalta se tuntuikaan! Samanlaista palautetta olemme saaneet aiemmin järjestämästämme Ruokakassillinen tukea -kampanjasta. Aiemmasta blogikirjoituksestamme voit lukea, miten ruokakassi oli yksinhuoltajaäidille todellakin enemmän kuin vain ruokaa. Viime viikolla toimitimme valmiita ruokia muutamaksi päiväksi erityislapsiperheelle, jossa vastasyntynyt vauva muutti perheen arkea. Perheen äidin kiitokset saivat silmiini liikutuksen kyyneleet. Tällä oli todella merkitystä.

Ruualla ei tietenkään voida ratkaista erityislapsiperheiden haasteita arjessa. Sillä ei saada poistettua rakenteellisia epäkohtia, joiden vuoksi perheiden on vaikea saada heille kuuluvia palveluita. Ruoka ei poista vanhempien tuskaa ja surua tai pelkoa, se ei paranna yhtään sairautta. Mutta se auttaa jaksamaan sen pienen hetken kerrallaan, antaa saajalleen hetkellisen toivon pilkahduksen. Tämä on syy, miksi näillä pienillä teoilla on suuri merkitys. Samanlaista lohdun tunnetta voi tuoda lapsen korjattu polkupyörä, taulujen ripustaminen seinään, ikkunanpesuapu, kahvihetki vertaisen kanssa tai puhelu, jossa sinua kuunnellaan. Me haluamme olla se tukiverkko, joka ottaa pahimmalla hetkellä kiinni. Yhteiskuntamme palvelut ovat usein hitaita, autamme perheitä sen hetken yli. Haluamme antaa toivoa, uskoa huomiseen.

Leijonapartion yksi hienoimmista asioista on vapaaehtoisemme. Suurin osa vapaaehtoisista on jossain elämäntilanteessa itse tarvinnut ja saanut apua. Heillä on sydän paikallaan ja halu nyt vuorostaan auttaa toisia. Vapaaehtoiset auttavat kodin askareissa, auttavat täyttämään erilaisia hakemuksia, käyvät vertaistukipuheluita ja omaan kokemukseensa pohjaten auttavat miettimään, mistä perhe saisi pitkäkestoisempaa tukea tai mihin eri palveluihin perheellä on oikeus. Vapaaehtoiset ovat tässäkin työmuodossamme meidän timantti.

Apua tarvitaan nyt!

Maailman tilanne, pitkäkestoisen pandemian aiheuttamat muutokset arjessamme sekä tämänhetkinen yleinen epävarmuus näkyy myös avuntarvitsijoiden määrässä. Ruuan hinnan nousu, pitkään kestäneet lomautukset sekä irtisanomiset vaikuttavat valmiiksi heikossa asemassa olevien erityislapsiperheiden elämään erityisen paljon. Sosiaali- ja terveysalan kuormitus vaikuttaa valitettavasti suoraan perheiden palveluihin ja niiden saatavuuden ongelmiin. Yhteiskunnallisesti huono tilanne on jatkunut jo niin pitkään, että varavoimavarat sekä säästöt on monissa perheissä jo käytetty.

Toisaalta joka päivä syntyy uusia erityislasten vanhempia. Haluamme olla olemassa juuri heitä varten.

Leijonapartiolla on yhteistyösopimus Suomen Lionsien kanssa. Tämä yhteistyömuoto on tuonut lisää mahdollisuuksia löytää perheille tukea eri puolilla Suomea. Olemme tästä yhteistyöstä erittäin onnellisia. Juuri viime viikolla onnistuimme yhteistyöllä auttamaan yksinhuoltajaäitiä Keski-Suomesta saamaan hetkeksi lastenhoitoapua. Hämeessä olemme viime vuonna auttaneet yhteistyökuvioilla äkillisen muuton aikana yksinhuoltajaperhettä uudessa arjessa. Perheen äiti on useita kertoja jälkikäteen kiittänyt avun tarjoajia, hänen omat voimavaransa olivat tuossa hetkessä lopussa, mutta Leijonapartion avulla muutto saatiin hoidettua hyvin.

Haluatko mukaan auttamaan?

Koen itsekin saaneeni apua juuri silloin, kun sitä itse eniten tarvitsin. Siksi tämän työn tekeminen tuntuukin erityisen hyvältä, sydämen asialta. En tällä hetkellä keksi mitään työtä, joka voisi olla itselleni merkityksellisempää kuin Leijonapartion hoitaminen. Mutta yksin en tätä työtä voi tehdä. Sinä joka mietit mitä voisit tehdä: lahjoita aikaasi tai rahaa. Ole rohkeasti yhteydessä, jos sinulla tai yritykselläsi on mahdollisuus tehdä yhteistyötä kanssamme. Voin luvata, että apu menee perille.

Ja sinulle erityislapsen vanhempi, joka mietit miten jaksaa huomiseen. Ota yhteyttä, mietitään yhdessä, miten voisimme helpottaa taakkaasi. Tällä lomakkeella voit jättää avunpyyntösi mihin vuorokauden aikaan vaan! Vastaan sinulle mahdollisimman pian.

Kati Tiihonen, Leijonaemot ry:n Leijonapartiosta vastaava työntekijä

kati.tiihonen@leijonaemot.fi puh +35845 8936493

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *