Leijonaemo Pia Lemmetylle Äitienpäivän ansiomerkki

Kategoria: Astetta asiallisemmin | 1

Onnea Pia!

Erityislapsen vanhemmuus ei ole rooli, johon voisi valmistautua tai jota voisi etukäteen harjoitella. Se rooli lankeaa meille kullekin yllättäen ja pyytämättä. Niin myös aikoinaan Pia Lemmetylle, yhdelle tänä äitienpäivänä ansiomerkillä palkittavista äideistä. Iloitsemme yhdessä kaikkien erityislasten vanhempien kanssa tästä huomionosoituksesta ja olemme vilpittömän ylpeitä toiminnanjohtajastamme.

Äitiyden lisäksi Pia on myös yhteiskunnallinen vaikuttaja, yrittäjä, työn ja perheen yhteensovittamisen puolestapuhuja, yhdistysaktiivi, toiminnanjohtaja, omaishoitaja siinä missä äiti, tytär ja puolisokin. Näiden lisäksi lukuisa joukko muita erityislasten vanhempia on oppinut tuntemaan hänet muut huomioiva avuliaana kanssakulkijana ja lämminhenkisenä ystävänä, jolla riittää halua yhteisen hyvän eteen ja yhteisten tavoitteiden eteen toimimiseksi.

Pia on aktiivinen vapaaehtoistyön tekijä. Hän päätyi tekemään vapaaehtoistyötä perhettä koetelleen lapsen vakavan sairauden myötä. Esikoisella, jonka piti olla terve tyttö, todettiin vaikea lihassairaus SMA. Pia on kertonut julkisuudessakin avoimesti perheensä tarinaa ja halunnut näin auttaa muita samassa tilanteessa olevia perheitä. Hän myös ohjaa ja kouluttaa ja käy puhumassa lukuisissa tilaisuuksissa ja mm oppilaitoksissa erityislapsiperheiden asemasta. Vapaaehtoistyö ei rajoitu vain Leijonaemojen toimintaan vaan Pian rooli on tärkeä myös SMA Finland ry:n puheenjohtajana ja perustajajäsenenä.

Iltalehden blogissaan Pia kirjoitti kasvattajaurastaan lokakuussa 2019: “Minulla on kolme lasta, ja se on paras asia mitä minulle on koskaan tapahtunut. Olen melko varma, että vaikka minun tehtäväni on kasvattaa lapsia, ovat lapseni kasvattaneet minua moninkertaisesti enemmän.”

Me kuvailimme hakemuksessa Piaa kasvattajana kannustavaksi ja rohkaisevaksi mutta myös ulospäinsuuntautuneeksi ja rajojakin rikkovaksi. Hän on yksi niistä äideistä, joilla on ilmiömäinen taito yhdistää perhe- ja työelämä ja joka pystyy selviytymään tilanteissa, joissa moni muu lamaantuu. Hänellä on virtuoosimainen kyky löytää ratkaisuja ja joustaa ja löytää aina reitti eteenpäin. Hän ei takerru menneisyyteen vaan katsoo aina tulevaisuuteen. Pia on kasvattajana tasapuolinen, lapsia kuunteleva, turvallinen ja lasta kunnioittava kasvattaja. Hän opettaa lapsilleen rakkauden ja rajojen lisäksi työnteon ja yritteliäisyyden merkitystä ja uskallusta myös epäonnistua, mutta siitä pitää löytää toinen reitti eteenpäin. Positiivinen asenne ja aktiivinen elämänote ovat Pian tavaramerkkejä. Pia puolustaa erityislasten asemaa väsymättä ja korostaa tasa-arvoa myös perheen sisällä, koskee se sitten ominaisuuksia tai sukupuolta. Pian vanhimman lapsen lihassairaus on vienyt tämän pyörätuoliin, mutta se ei ole esteenä kyläillä, harrastaa ja osallistua kaikkeen sellaiseen, mihin muutkin lapset osallistuvat. Kaikki lapset ovat keskenään tasa-arvoisia ja -vertaisia ja arkea eletään kaikki lapset huomioiden. Erityisyys ei ole syy päästä vähemmällä tai helpommalla. Pia siirtää omaa positiivista elämän asennettaan myös lapsilleen ja onkin nähtävissä, että perheessä kasvaa kolme omanarvontuntoista ja muut huomioon ottavaa lasta.

Pia Lemmetty on varsinainen äitiyden moniottelija. Hän on pystynyt yhdistämään työn, perheen, erityislapsiperheen haasteen ja vapaaehtoistyöt ja vastuunkannon tavalla, johon harva pystyy. Siinä missä moni jo uupuu, on Pia kääntänyt omat ja perheensä vastoinkäymiset voimavaraksi auttaa ja tukea muita. Hän on kyltymätön kaikkien erityislasten edestä toimiva vanhempi ja pienet vastoinkäymiset saavat hänet vain toimimaan entistä aktiivisemmin.

Kaikessa toimissa etusijalla on lapset ja perhe. Ei vain omat vaan kaikkien muidenkin lapset ja perheet. Hän pystyy vaikuttamaan yhteiskunnassamme monella tasolla eikä jää hiljaiseksi, jos näkee epäkohtia tai vääryyttä tapahtuvan. Kaikkia lapsiaan hän rohkaisee eteenpäin ja on valmis auttamaan heitä jokaista kohti omia unelmiaan. Vammaisuus ei tee yhdestä hänen lapsestaan eri tavalla kohdeltua vaan hän näkee lapsen, jolla on ominaisuus, mutta myös mahdollisuus päästä eteenpäin elämässään vaikka kuinka pitkälle.

Pia Lemmetty on esimerkillinen yhteiskunnan ja perheensä vastuunkantaja, joka todella ansaitsee tulla huomioiduksi Äitienpäivän kunniamerkillä.

Onnea Pia ja Kiitos kaikesta mitä olet tehnyt erityislapsiperheiden eteen ❤

Merja Rukko

  1. Matti Hokkanen

    Onnea Minunkin Puolesta Pialle Kaikesta Ylläluetellusta, mutta Jäi Epäselväksi, onko Kyseessä jokin Suurellekin Yleisölle Tunnettu Äitienpäivän Kunniamerkki, vaiko jokin Leijonaemojen Oma Juttu, sitäkään Luonnollisesti Vähättelemättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *