Lapsilla on oikeus laadukkaaseen hoitoon

posted in: Astetta asiallisemmin | 0

Leijonaemot ry on seurannut huolestuneena uutisointia lasten sairaalahoidon tilasta. Oulussa nuorisopsykiatrian osastolla loppuu vuodepaikat, Turussa nuorisopsykiatrian ensitapaamiseen pääsee elokuussa ja Helsingistä lähetetään lapsia sydänleikkauksiin Tanskaan. Näiden esimerkkien kertoma viesti on synkkä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnista ollaan huolissaan juhlapuheissa, mutta käytäntö näyttää haavoittuvimpien osalta toiselta.

Lasten ja nuorten sairaalahoidosta on laadittu kansainväliset standardit. Nämä standardit pohjautuvat YK:n lapsen oikeuksien julistukseen. Tavoitteena on mahdollistaa lasten ja nuorten hyvä ja turvallinen hoito sekä antaa ammattilaisille ja vanhemmille työkaluja hoidon toteuttamiseen ja sen arviointiin.

Nostamme näiden tuoreiden uutisten edessä esiin kymmenestä pykälästä neljä, joita näissä tilanteissa räikeimmin rikotaan.

4. Tiedottaminen: Lapsilla ja vanhemmilla tulee olla oikeus saada tietoa ikää ja ymmärtämiskykyä vastaavalla tavalla. Miten tiedonsaanti turvataan, kun lapsi joutuu vaikeaan leikkaukseen maahan, jossa puhutaan vierasta kieltä?

6. Hoitoympäristö: Lapsia tulee hoitaa yhdessä muiden samassa kehitysvaiheessa olevien lasten kanssa, eikä heitä saa sijoittaa aikuisosastoille. Lapsille tulee järjestää mahdollisuus toimia samanikäisten ja samassa kehitysvaiheessa olevien lasten kanssa

8. Lapsia hoitavalla henkilökunnalla tulee olla sellainen koulutus ja pätevyys, että se kykenee vastaamaan lasten ja perheiden fyysisiin, emotionaalisiin ja kehityksellisiin tarpeisiin. Aikuisten osastolla henkilökunta on varmasti pätevää kohtaamaan aikuisia, mutta lasten kanssa toimiminen on oma erikoisalansa.

9. Lapsia hoitavan työryhmän on taattava hoidon jatkuvuus. Siirtyykö lapsen mukana kaikki tarvittava tieto, jos vaativa leikkaus tehdään toisessa maassa?

Lapsen sairastuessa niin vakavasti, että sairaalahoitoa tarvitaan, vanhemmat ovat huolissaan, peloissaan ja kuormittuneita. Samalla heidän kuitenkin tulisi pystyä tukemaan lapsen hoitoa ja kuntoutumista. Vanhempien jaksamista ei tue tällainen epävarmuus ja huoli asianmukaisen hoidon toteutumisesta.

Vetoamme hyvinvointialueiden päättäjiin: priorisoikaa lasten ja nuorten asianmukainen sairaanhoito alueellanne.

Vetoamme parhaillaan vaalikampanjoita käyviin eduskuntavaaliehdokkaisiin: nostakaa lasten ja nuorten sairaanhoidon kriisi tärkeysjärjestyksenne kärkeen.

Sairaiden lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa puolesta,
Leijonaemot ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *