Kannanotto: Hallituksen toteuttamat leikkaukset ovat edesvastuuttomia

posted in: Astetta asiallisemmin | 0

Hallituksen eilen päättyneessä kehysriihessä tehtiin päätöksiä, jotka toteutuessaan muuttavat pysyvästi kymmenien tuhansien ihmisten ja perheiden elämän. Leijonaemot ry ilmaisee vakavan huolensa nyt toteuttavista leikkauksista, joista merkittävä osa tulee kohdentumaan suoraan jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin, mm erityislapsiin ja erityislasten vanhempiin.

Leijonaemot ry on erityislasten vanhempien vertaistukijärjestö, jonka toimintaan ovat tervetulleita kaikki erityislapsen vanhemmat lapsen diagnoosista riippumatta.

Nyt esitetyt sopeutukset mm nuoren kuntoutusrahaan, eläkkeisiin, ammatilliseen koulutukseen ja oppivelvollisuuteen tulevat koskemaan nimenomaan niitä nuoria, joilla on erilaisia tuen tarpeita elämässään vammaisuudesta tai sairaudesta riippumatta.

Vammaispalvelulain soveltamisalan uudet tarkennukset, siis rajaukset ja leikkaukset, tulevat jättämään jatkossa vammaispalveluiden ulkopuolelle kognitiiviset, psyykkiset, sosiaaliset ja aisteihin liittyvät toimintarajoitteet. Siis neurovähemmistöön kuuluvat henkilöt ja autisminkirjon henkilöt.

Lisäksi hallitus leikkaa järjestöjen rahoituksesta jo ensi vuonna 25 miljoona euroa, ja kokonaisuudessaan 1/3 nykyrahoituksesta.

Leijonaemot ry toteaa, että esimerkiksi erityislasten vanhempien tukemisen osalta Suomessa ei ole olemassa mitään muuta tahoa tai organisaatiota, jonka toiminta kohdentuisi yksin omaan erityislasten vanhempien jaksamisen, osallisuuden ja hyvinvoinnin tukemiseen sekä heille vertaistuen tarjoamiseen, kuin Leijonaemot, jonka toiminnan jatkuminen tulee vaarantumaan esitettyjen leikkausten myötä.

Leijonaemot esittää vakavan huolensa siitä, että hallituksen esittämät leikkaukset on päätetty toteuttamatta riittävää vaikuttavuusarviointia, mm. vammaisvaikutusten ja lapsivaikutusten arviointia. Näin toimiessaan hallitus asettaa toimillaan niin järjestökentän, kuin koko julkisen sektorin sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuuden mahdottomaan tilanteeseen, joka on vaarassa johtaa palveluiden saatavuudessa kaaokseen.

Noora Koponen, toiminnanjohtaja
Leijonaemot ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *